Rabu, 20 Oktober 2010

hepi besday anakanda MI

  201010
wow, ngam betul nombor ini. Cantik sekali
Selamat Hari Lahir anakandaku Sayang MI
Semoga dipanjangkan umur,
dimurahkan rezki
disihatkan tubuh badan
dipercepatkan bertemu jodoh
dan berbahagia selalu
di bawah lindungan dan keberkatan Allah swt.
Doakan ayahanda semoga dipermudahkan segala urusan di Tanah Suci Madiah yang berkah ini

hepi besday 2 u

Salam Ceria

Selasa, 19 Oktober 2010

Insya Allah

181010
Ya Allah ya Tuhanku
Tatkala ini , Aku dan isteriku sedang  berangkat menuju RumahMu, menjadi tetamuMU
Terimalah aku dan isteriku sebagai tetamuMu
TetamuMu yang paling istimewa
TetamuMu yang paling istimewa
TetamuMu yang paling istimewa, Ya Allah
Engkau permudahkanlah
aku datang untuk memperbaiki diriku
aku datang untuk bertaubat kepadaMu ya Allah
akau datang penuh harapan menyerah  diri kepadaMu ya Allah
Engkaulah Allah yang aku sembah dan kepada Engkaulah aku meminta pertolongan
Engkau permudahkanlah segala urusan hambamu
bermula darpada kami meninggalkan rumah sehinggalah ke Kompleks Haji Kelana Jaya
drpd Kelana Jaya ke KLIA
dan daripada KLIA ke Madinah
hindarkanlah daripada sebarang kesulitan kami diperjalanan ya Allah

Ya Allah ya Tuhanku
aku ini penuh dosa
aku datang untuk membasuh segala dosa
aku sering menzalimi diri sendiri
hanyut dengan gejolak nafsu
oleh itu engkau ampunilah segala dosa-dosaku
Ya Allah ya Tuhanku
Engkau peliharalah ahli keluargaku, anak-anakku, adik beradikku, rakandan taulanku
Engkau permudahkanlah segalanya ya Allah
dengan limpah rahimMu
Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Engkau ampunilah segala dosa-dosaku
Tiada tuhan yang dapat mengampuni dosa-dosaku
hanya Engkaulah Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

Isnin, 18 Oktober 2010

Ya Allah, Permudahkanlah


 
181010
Sayu hati
tiada kata terucap
hanya hati yang berkata-kata
memohon yang terbaik daripada Yang Maha  Esa
Yang Maha Berkuasa, Yang Maha Agung. Yang Pengasih dan Penyayang
Allah Rabbul Jalil, Allah yang menguasai Hari pembalasan

Pagi yang syahdu ini
aku bersalaman-salaman - Salam jamiat
dengan jemaah surau as-Siddik, memohon ampun dan maaf
mohon Allah mempermudahkan segalanya
Budi baik tuan-tuan amat meruntun jiwa
sebagai bekalan kekuatan semangat
menunaikan Rukun Ke-5
Ya Allah, permudahkanlah, permudahkanlah, permudahkanlah

Kepada Semua pembaca Ceriakan Hari-harimu
ayahzain memohon maaf
selama kita berintraksi di alam maya dan nyata
tentunya ada tingkahlaku az yang ter'over'
oleh itu az mohon apalah sudi kiranya memaafkan az
doakan az semoga Allah mempermudahkan urusan ini bermula daripada melangkah keluar daripada rumah tengah hari nanti sehinggalah ke Kompleks Haji Kelana Jaya
seterusnya ke KLIA dan berangkat terus sampai ke Madinah.

Salam Ceria


Ahad, 17 Oktober 2010

Hepi besday Sophie

171010
Cantik nombor ini
Selamat Hari Lahir Datin Sophie
Semoga Panjang Umur
dimurahkan rezeki
disihatkan tubuh badan
berbahagia di samping insan-insan yang disayangi.
hepi besdey 2 u
Salam Ceria

Sabtu, 16 Oktober 2010

Penyembur wuduk

161010
Bekas air wuduk mrszain
Bekas air ini amat penting kepada jemaah haji yang berada di dalam lautan manusia di dalam masjidil haram. Mrszain beruntung mendapatnya daraipada si TAHA kerana stok masih ada sedangkan az tidak ada rezeki kerana nama az lambat mendapat kelulusan daripada Tabung Haji. Tidak mengapalah. Semasa az menyerahkan pasport antarabangsa kepada tabung haji, mereka hanya memberikan buku doa sahaja, bekas airnya tidak ada.........


i got the idea, bravo
Bekas air wuduk az. Recyle daripada bekas ubat semburan mata Permata Hijrah.

Tengah hari tadi selepas solat zohor sempat az bertanya kepada ustaz Salehuddin mengenai kaedah mengambil air sembahyang menggunakan semburan air begitu. Rupanya apabila kita menyemburkan air kepada anggota wuduk dan ia mestilah diratakan dengan menyapu dengan tangan. Ratakan supaya air itu mengenai semua anggota yang wajib dibasahi dengan air wuduk itu. Jadi di sini lah kita kena berhati-hati. Semasa meratakan wuduk dengan tangan, tangan tidak boleh diangkat kerana jika di angkat maka air wuduk itu akan menjadi air musta'mal. Maksudnya kena berlatihlah nampaknya. Untuk membasuh/menyembur  muka, tangan dan kepala nampaknya tidak ada masalah tetapi apabila hendak membasuh / menyembur kaki ada sikit susah hehhe. Dalam lautan manusia yang berjumlah lebih 3 juta itu, dengan kawsan yang agak sempit sudah semestinya ......... silap haribulan tersembur orang sebelah heheh. Alah bisa tegal dek bisa. Praktis. Syukurlah hanya sekali sahaja proses nya tidak perlu 3 kali kerana ia perkara sunat sahaja. Jelas bahwa Islam itu mudah. Namun kena ingat kalau tidak sempurna maka orang yang solat itu hanya akan mendapat penat dan payah sahaja
bayangkan dalam lautan manusia begini, solat akan dimulakan bila-bila masa sahaja, wuduk anda terbatal .......... apa anda hendak lakukan? .................bekas air semburan itu amat membantu.

Jumaat, 15 Oktober 2010

10 Perkara Mengenai Jin

151010
(Ust Ismail Kamus)1. Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.
2. Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.
3. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4. Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk.Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu (sambil berseloroh).5. Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (klcc), tandas dan kubur.

6. Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca ” Sala Mun, ‘Ala Sulaiman, Fil ‘alamin.” Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka
sangat membaca ucapan, “Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu” Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin!!!!

7. Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong….” Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8. Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9. Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai…. orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10. Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 ~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.

Jazakallahu khairo

151010

ihsan Atok
Hanya ucapan terima kasih yang dapat aku ucapkan kepada teman-teman maya yang memberikan kata-kata motivasi, ucapan, doa dan sebagainya. Terharu yang amat dirasaikan. Terasa begitu ikrab kita di maya ini. Semoga Allah memberikan kesihatan yang baik kepada  teman-teman, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur serta dipermudahkan segala urusan teman-teman di dunia dan di akhirat. Budi baik teman-teman maya tidak akan dapat az lupakan terutamanya kepada anakanda Musafir Islam, YB, Rezeki a.k.a. Pak Itam drpd High Castle, Imanshah, Kak Long Widuri,  Hajah Zainab, Aki44, Ummufaiz , Afeez, Kak Sidah, Kakzakie, ainhany , Rozali , Umi Azuddin, shami2, atikah, hj arshad, Pinatbate, Mamaju, Rosli  dan lain-lain yang tak tersebut serta pembaca CHHM sekalian . Kepada Atok-baik, terima kasih atas n3 khas mu itu. Terkajuit la. Tidak lupa kepada CL yang memperkenalkan az kepada dunia Bloggers ini.

Rasa terharu yang amat sangat juga amat dirasai atas layanan jemaah Surau Perkampungan Anak-anak Bugis Pt. Keroma. Budi baik tuan-tuan akan menjadi pegangan semangat kepada ku menghadapi cabaran di Tanah Suci. Semoga kami suami isteri dapat mengerjakan ibadah haji dengan sempurna dengan bantuan doa daripada penduduk Pt Keroma dan teman-teman maya sekalian. Kami amat menyayangi kalian. Insya Allah ditahun mendatang anda sekalian akan menjadi tetamu Allah jua. Insya Allah nanti az seru-serukan nama kalian di Tanah Suci.


kenangan kerja-kerja di Menara Jam
.

Khamis, 14 Oktober 2010

Doakan saya

141010
Ya Allah ya Tuhanku
Engkaulah yang kami sembah, Engkau menciptakan kami dan kami adalah hambaMu yang terikat dengan janji-janji yang akan dilaksanakan semampu kami, Kami mengakui segala nikmat yang Engkau Berikan dan kami mengakui segala dosa yang telah kami lakukan. Oleh itu Engkau ampunilah dosa-dosa kami kerana Engkau sahaja yang dapat mengampuninya.

Ya Allah ! Engkaulah teman dalam perjalanan dan Engkaulah penjaga keselamatan kaum keluarga, harta benda, anak cucu dan sahabat handai. Ya Allah! peliharalah kami dan mereka daripada keburukan dunia dan kerosakannya. Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon kebaikan dan takwa dalam perjalanan ini dan juga amalan-amalan yang Engkau redahi. ya Allah, kami bermohon supaya didekatkan dan dimudahkan perjalanan kami disepanjang perjalanan kami dan kurniakanlah kami disepanjang perjalanan ini keselamatan tubuh badan, agama dan harta benda, sampaikanlah maksud kami mengerjakan Haji dan mengunjungi Maqam NabiMu, Muhammad SAW.

Ya Allah, sesungguhnya kami berlindung denganMu daripada segala mara bahaya di dalam perjalanan dan perkara-perkara yang mendukacitakan, jauhilah buruk pandangan kaum keluarga, harta benda, anak cucu dan sabahat handai kami.

Ya Allah, letaklah kami dan mereka sekalian didalam peliharaanMu. Janganlah Engkau lucutkan  nikmatMu dari kami dan mereka, janganlah Engkau mengubahkan kesihatan yang ada pada kami dan pada mereka wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi maha penyayang.
Majlis Kesyukuran sudah disempurnakan sebentar tadi
di Surau Anak Bugis Pt Keroma
Terima kasih tidak terhingga kepada semua jemaah yang hadir


Beg juga telah tersedia
Insya Allah. Tarikh mendaftar di Kompleks Haji Kelana Jaya pada 18 Okt 2010 jam 6.30 petang.

Rabu, 13 Oktober 2010

Subahana Allah

131010

Subahana Allah
Hirisan daging yang dipotong  tertera kalimah Allah

Selasa, 12 Oktober 2010

Adegan yang tidak mahu didengar

121010
Semasa dalam perjalanan ke bandar Pontian petang tadi terjadilah satu peristiwa yang sekiranya benar-bernar berlaku kepada ku akan menjadi satu   asam garam dalam kehidupanku. Syukur kepada Allah yang memberi nikmat. Aku terhindar daripada sesuatu yang boleh mendukacitakan aku.

Semasa aku hendak memotong sebuah kereta di garisan berkembar aku terpandang sebuah kereta peronda polis (melalui cermin sisi) betul-betul di belakang keretaku. Aku mengucap panjang dan membatalkan niatku. Kontrol macho gitu. Aku terus memandu mengikut peraturan, 60km gitu. Aduh! satu pemanduan yang begitu membosankan. Tapi yang tak sedapnya kereta peronda itu  terus-terusan mengekori aku. Aku jadi serbasalah ...........aku insan yang lemah, hanya mampu berserah.

Di hadapanku satu que yang agak panjang. Deretan kereta kerana dihadapan sekali ialah sebuah lori yang memandu agak perlahan. Di kawasan garisan putus-putus aktiviti memotong sukar kerana adanya kereta yang bertentangan arus. Hendak tak hendak aku hanya bersabar.

Seterusnya kami melalui jalanraya yang mempunyai laluan motosikal......makanya sebuah lori ayam (mungkin telah hilang sabar) telah memotong kereta di hadapan menggunakan laluan motosikal  itu. Hati kecilku terus berkata "alamak, nahas kau lori ayam.......

Memang betul, kereta peronda di belakang aku tadi terus memecut dengan siren dibunyikan dan mengejar laju lori ayam tersebut............memaksa lori ayam itu memberhentikan lorinya. Semasa aku melintasi lori ayam tersebut, pemandu lori ayam yang berseluar kantong hanya tersenyum buat-buat muka seposen memohon ampun kepada polis peronda. Mataku hanya sempat melirik pandangan sahaja dan terus berlalu. Semoga polis peronda itu bersimpati dengannya. Kalau aku sempat menembak tadi, mungkin boleh memaparkan gambar kenang-kenangan di n3 ku ini. Mana  mungkin! bahaya pak menembak sambil memandu.

moral of the story: kalau hendak overtake tengok cerrmin hadapan, cermin sisi manalah tahu kok ada uncle yang sedang memerhatikan kita. Memang sepatut untuk memotong kita kena hati-hati.
Hati-hati di jalan raya, anda mampu mengubahnya.


Gelap yang Lima

121010
Abu Bakar As-Siddiq bekata:
GELAP ada 5, PELITANYA 5.

1.Cinta kpd dunia adaleh gelap.Pelitanya adalah tqwa.

2.Dosa adalah gelap. Pelitanya adalah taubat.

3.Kubur adalah gelap. Pelitanya bacaan Laailahaillallah Muhammadurrasulullah.

4.Akhirat adalah gelap. Pelitanya amal soleh.

5.Jembatan di atas neraka adalah gelap. Pelitanya adalah yakin
(yakin kpd Allah,
yakin adanya syurga & neraka
 beriman kpd perkara yg ghaib & tidak ada keraguan padanya).

sumber: FB-Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood

Isnin, 11 Oktober 2010

hepi besday

111010


Selamat Hari Lahir kepada Kak Sidah
Padanlah KS telefon saya pagi tadi
maafkan adik KS yang manja ni yer
Terlupa langsung
kat FB tiada tarikh hari lahir
huhuhu

Semoga Allah merahmati KS
Semoga dipanjangkan umur
dimurahkan rezeki
diberi kesihatan yang baik
hidup aman dan gembira bersama keluarga tercinta


apa ke bendanya ni? (2)

111010

Terlalu cepat masa berlalu. sesungguhnya masa tidak menunggu sesiapa. Semalam az begtu teruja dengan nombor yang begitu cantik. Hari ini 101010 telah menjadi kenangan. Menjadi sejarah. Akan menjadi nostalgia   malar segar kepada mereka yang mengalaminya

bermula daripada beg seperti ini
anak ke-4 az menguntingnya
dilipat kepada dua pulak
di jahit kedua-dua sisi 
whopss! bertukar warna? heheh
warna biru belum siap semasa gambar ini di ambil
inilah hasilnya
hasil buatan anak ku untuk ibu dan ayahnya
beg ponjot menyimpan selipar untuk memasuki Masjid Nabawi atau Masjidil Haram


ngam untuk sepasang selipar

 
yang warna hijau untuk ibunya
berwarna biru untuk ayahnya
Semoga Allah memelihara anak-anakku sepeninggalan kami nanti
semoga urusan mereka dipermudahkan segalanya


Ahad, 10 Oktober 2010

Pen Ceriakan Hari-harimu

101010

Alhamdulillah. akhirnya hajat az hendak menyampaikan tandamata kepada folower CHHM tercapai juga. Walaupun ada yang hilang diperjalanan (posmen tak jumpa rumah heheh) namun dapat juga disampaikan melalui tangan. Kini stok semakin berkurangan.
Mana-mana yang memberikan alamat, udah az kirimkan. Yang tak bagi tu, tak dapeklah az nak kirimkan.

   terharu pulak  apabila teman-teman memaparkan tandamata yang tidak seberapa ini di  dalam blog masing-masing. Macam-macam kreativiti mereka ini.
Alhamdulillah.

n3 en rosli
n3 Rosli
FB Ku Din

n3 en Rozali
Gunalah pen itu Atok, ada rezeki nanti az buat yang lain pulak.

n3 umi umairah

n3 en Rezeki


Semoga ukhwah kita berpanjangan.
az seronok berkenalan dengan kalian.

solat di dalam laut - Subhanallah

101010


hendak seribu daya, itulah yang berlaku kepada pekerja sebuah Syarikat Minyak Arab Saudi. Mereka bekerja 4-5 jam setiap hari di dalam laut. Sekiranya ketika itu masuk waktu solat, mereka akan bersolat. Mengapa tidak? Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda yang bermaksud. "Beza di antara orang Islam dengan orang kafir ialah meninggalkan solat". dan juga "pencuri yang paling besar sekali ialah sipencuri solat"
 Oleh itu kita yang berada di atas daratan ini marilah sama-sama kita menjaga solat agar kita tidak disamakan dengan orang-orang bukan Islam. Na'uzubillah.


ke mandela lagi

101010

Alhamdulillah Majlis Pernikahan ANgkasawan Negara Pertama dengan pasangannya telah selamat disempurnakan tengah hari tadi di Masjid Tuanku Mizan Puterajaya. Dengan sekali lafaz sahaja Dr Sh Muzafaar telah bergelar suami kepada Dr Harlina yang jelita. TAHNIAH, semoga kekal bahagia disamping anak cucu hingga ke akhir hayat.

Semalam aku bersama famili ke Mandela buat ke sekian kalinya. Maklumlah minggu depan kami  suami isteri akan berangkat ke Tanah Suci. Doakan semoga kami suami isteri dipermudahkan  Allah segalanya sehingga kami dapat Haji Mabrur.


inilah restoran mandela
selama ini kami datang malam, justeru gambarnya kelam aje hehhe

aman sungguh persekitarannya

Ibuku, isteriku dan 3 drpd 5 orang anakku sedang menunggu pesanan.
Kejap lagi sampailah tu

tu dia sotong goreng tepung mendahului senarai

ketam blackpaper sudah mari

siakap 3 rasa
ok cukup lah tu dengan udang goreng kunyit dan kailan ikan masin
so apa lagi, doa makan sudah dibaca
ayuh kita mulakan perjuangan

Marhaban di rumah boss

101010
eei, cantiknya nombor ni
Siapa yang bernikah hari ini?


Malam tadi boss membuat openhouse dan marhaban dikediammnya.
Tetamunya mestilah daripada anak-anak buahnya
mesti meriahkann? Rumah Boss

suasana menunggu ketibaan para tetamu
bertanya kabar
Marhaban dimulakan
makan timewow, awat tak masuk dalam rumah?
ooooo suka di sini  sambil menikmati hembusan bayu malam
antara menu yang disajikan.

Suatu kenangan kemeriahan yang sukar digambarkan dan dilupakan. Memnag hepening.
Sesungguhnya tetamu yang datang membawa seribu kebaikan, tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Terjalinlah ukhwah sesama kita. Semoga bertemu lagi di Aidilfitri yang akan datang.

Salam Ceria
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...