Jumaat, 14 Januari 2011

Open your Eyes


Alhamdulillah.  Syukur ke hadrat Ilahi kita mampu lagi bernafas di hari ini. Di hari Jumaat penghulu segala hari. Cepat sunggu masa berlalu. Diam tak diam sudah 40 hari aku kembali daripada Tanah Suci. Semoga kita menjadi hamba yang mentaatiNya. Hamba kepada Allah tuhan Rabb ul Jalil.

Perhatikan, hayatilah  alunan melodi yang begitu syahdu nyanyian Kyrel Marjan dengan lirik yang diterjemahkan daripada lagu Open your Eyes oleh Maher Zain ini. Sudah begitu lama Allah  menunjukkan tanda-tanda kekuasaannya namun kita masih  tidak tahu bersyukur malah mengenepikannya,  memperlekehkan dengan membuat kejelekkan di maya ini dan menafikan kekuasaan Allah. Mengapa?   Mengapa manusia tidak  mengendahkannya? Kerana apa?

kerana:

Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya - dengan melihat kesan-kesan yang tersebut - mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada. (QS: Al-Hajj:22:46)

Oleh itu lihat disekelilingmu dan bukalah matamu, bukalah hatimu , bukalah minda mu, agar kita menjadi umat Nabi Muhammad saw yang beriman dan bertakwa. Mudah-mudahan kita termasuk di dalam golongan yang beruntung di dunia dan di akhirat



OPEN YOUR EYES

Look around yourselves, Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you, The clouds floating by
The skies are clear and blue, Planets in the orbits
The moon and the sun, Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves ,Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind, To push it all aside..No..


We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs , We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise, Take us in the best way (Allah..)
Guide us every single day..(Allah..)
Keep us close to You Until the end of time..


Look inside yourselves, Such a perfect order
Hiding in yourselves, Running in your veins
What about anger love and pain ,And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?So are they really there?


Lets start question in ourselves, Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind, To push it all aside..?No..



We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds, If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth, Let it take us by surprise
Take us in the best way(Allah..)
Guide us every single day..(Allah..)
Keep us close to You Until the end of time..


When a baby’s born, So helpless and weak
And you’re watching him growing..So why deny, Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds, If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth, Let it take us by surprise
Take us in the best way(Allah..)
Guide us every single day..(Allah..)
Keep us close to YouUntil the end of time..


Open your eyes and hearts and minds, If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth, Let it take us by surprise
Take us in the best way(Allah..)
Guide us every single day..(Allah..)
Keep us close to YouUntil the end of time..Allah..


You created everything, We belong to You
Ya Robb we raise our hands Forever we thank You..


Alhamdulillah..


8 ulasan:

Kak Sidah berkata...

Salam AZ,

Alhamdulillah..masih bernafas kita hari ini..insyaallah..I will open my eyes..

Kakzakie berkata...

Salam AZ,

Ada yg mata saja terbuka tapi hati tertutup karat kaldu hingga lupa dunia ini pinjaman semata-mata....

ysa berkata...

Ya ...dah lebih 40 hari. Semoga kita dapat meneruskan apa yang Ibadah Haji tarbiahkan pada kita.Saya juga ingin ingatkan diri saya dan Tuan sebagai sahabat rapat agar kita sentisa menjaga prilaku, dirikan solat pada awal waktu secara berjamaah dan diikuti dengan amalan sunat sebagai pelengkap kepada mana2yang kurang.

Semoga kita sentiasa di rahmati Allah dengan nikmat iman

Ayah Zain berkata...

salam kak sidah,

sure kalau tak buka mata nanti terlanggar tiang. heheh

Ayah Zain berkata...

salam kak zakie

itulah yang dikatakan dalam ayat tersebut. nauzubillah.

kak zakie tak nak bagi alamat ke

Ayah Zain berkata...

salam ysa

betul tu. terima kasih kerana mengingatkan saya. Insya Allah kita buat yang terbaik seperti mana yang telah kita amalkan.

KAMATO berkata...

Syukur masih dibukakan mata pagi ini

ummu berkata...

assalamualaikum AZ
alhamdulillah,lagu ini slaah satu terapi saya kepada student saya.
sebab tu saya ada pasang lagu ini di educational blog saya itu.saya merakamkan terima kasih kepada tn Hj AZ atas kesudian menjadi follower educational blog saya yang jarang2 saya update itu.
sekian,wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...