Jumaat, 15 Oktober 2010

10 Perkara Mengenai Jin

151010
(Ust Ismail Kamus)1. Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.
2. Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.
3. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4. Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk.Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu (sambil berseloroh).5. Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (klcc), tandas dan kubur.

6. Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca ” Sala Mun, ‘Ala Sulaiman, Fil ‘alamin.” Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka
sangat membaca ucapan, “Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu” Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin!!!!

7. Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong….” Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8. Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9. Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai…. orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10. Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 ~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.

10 ulasan:

Azima berkata...

Salam AZ,

Tkasih atas perkongsian ni...

Harap masih tak terlambat utk mengucapkan selamat berangkat buat AZ & isteri..semoga Allah SWT mengurniakan kesihatan yg baik dan dipermudahkan perjalanan haji AZ & isteri..
Moga kembali dgn haji yang mabrur..InsyaAllah.

Doakan kami di sini yer..

Wsalam

luahfikiran berkata...

SALAM,
BILA BACA N3 INI, DAPAT MACAM INFO TENTANG JIN. TKASIH

PHD berkata...

Salam Papa Z,

Di Malaya ni, jin-jin mendapat tempat yang baik. Buktinya :

Jins Shamsuddin-Senator artis
Gen 2
Agen Takaful
Agenda
Anjing
Genius
Engineer
Jimat
Ajinamoto
Jane Abdullah
Jenayah
Rajin
Jinak
Jintan
..

Rozali berkata...

Assalamualaikum AZ

saya tak nak kawan dgn jin kafir

Wassalam

Kakzakie berkata...

Salam AZ,

Kakak baru beli buku "Misteri Aneh dan Ganjil 2 Membongkar Kewujudan Makhluk Halus" karya Abu Talhah Iqamuddin. Siri pertama dah baca habis.

Apa-apa pun Allah jua yang maha mengetahui akan apa jua yang kita tidak ketahui.

Ayah Zain berkata...

terima kasih azima. az terharu ni

Ayah Zain berkata...

salam LF

sekadar berkongsi

Ayah Zain berkata...

salam PHD

kamu ni, ada ada saja

Ayah Zain berkata...

maknanya rozali sedang berkawan ngan jin islam yer. hehehh gurau je

Ayah Zain berkata...

salam kakzakie,

mesti best tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...