Rabu, 6 Oktober 2010

Berhariraya di Rumah Orang Bugis

061010
Beberapa hari yang lepas aku dapat menyertai kumpulan berhariraya ke salah sebuah rumah orang kampong di Jelutung Laut, Ayer Baloi. Kunjungan ke rumah ini memnag aku nantikan kerana masakan tradisional orang Bugis menjadi menu utamanya iaitu Borasak.



hidang tersedia di meja
nampak tu dalam daun pisang?
itulah dia

makan time

ni dia hidangan untuk aku
Borasak, ikan parang asam pdas, sayur kacang, serunding
nyum nyum nyummy


tuan rumah sedang melayan tetamu tu

ni dia bakal haji
sedang menikmati hidangan bersama keluarganya





12 ulasan:

afeezz berkata...

salam AZ : penah dengar pasal borasak ni, tp tak penah rasa... sedap ker?

Ayah Zain berkata...

salam afez,

memang tersangatlah sodapnya. tapi tengok tangan juga yang buat. ada gak yang tak sedap. tapi umah ni memnag sedap air tangannya

mama ju, berkata...

salam AZ

Brasak memang makanan peberet...raya mesti cari kat rumah kawan2 bugis. Hehe tahun ni dpt banyak burasak...ada yg bagi sehingga 5 bungkus burasak!

sonata anak kancil berkata...

sedapnya burasak...pernah makan - kawan bagi...rasa nak buat...tapi tak buat2 jugak !

Ayah Zain berkata...

salam mama ju

wowo, mamaju pun suka borasak yer. Memng sedap kan?

Ayah Zain berkata...

salam SAK,

Cikgu Sonata pun suka jugek. Makcik tu kata sonang jer buatnya. Mula-mula beras biasa di masak seerti masak nasi lemak,. bila dah masak, masukkan dalam daun pisang, diurut2 bagi leper then direbus sehingga 8 jam.

kalau cukup masaknya, boelh tahan sampai 3 hari.

Madey berkata...

salam az.

wah borasak. sedap tu..pernah makan borasak tu tahun lepas..

tuan rumah tu kata..makan ngan asam pedas. haih..mula2 ingat dia memain je..bila tgk org lain makan ngan asam pedas..jadi saya ikut je la..

dah lupa camana rasa dia..tu pon makan hanya sekeping kot..haha..

SiNoMoSa berkata...

Salam AZ,

Borasak..sy selalu terlupa nama dia hehe..

Pernah 1st time makan masa di buat visit di JPS Johor..Makan dengan Asam pedas ikan parang..rasa? not bad..mcm pulut pun ada rasanya..emmm..

مسافر_اسلام berkata...

Salam az.
Balik kg MI mesti mkn burasak...yg az mkn jenis lepey macam belebat pisang, ada yang jenis lain. Ada pulut, ada kacang merah.

Sedap

ainhany berkata...

Salam AZ,

Tumpang tenguk nooo..ooOOOO...
ceq x penah meraso burasak nie..awat la tak de kawan keturunan bugis...:(

Az belajar la resepi..nanti boleh la merasa dgn asam pedas perghhhh..
terima kasih

nadz berkata...

Salam AZ,
Inilah pertama kali mama dengar 'burasak'

Hendak juga merasanya atau membuatnya..

Kat mana nak cari orang Bugis kat Kedah ni...

Kakzakie berkata...

Salam AZ,

Aha... senonok jadi org Johor kan. Ada banyak bangsa. Jangan kata Bugis saja; Jawa, Banjar, Baboyan dan banyak lagi. Jadi makanannya memang bermacam-macam.

P/s: ada seorang kakak ipar Bugis dan seorang abang ipar Banjar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...