Selasa, 25 Ogos 2009

Berbudi Pada Tanah

Bender
Peria Katak (ubat diabetis heheh)


Pokok Jagung
Anak Kacang yang baru tumbuh
Lada Besar dalam Polibag. (nak cuba-cuba tanam)

Di atas adalah antara tanaman yang saya tanam di belakang rumah kuartes kerajaan ini. Tanah yang tak seberapa ini cukup untuk mengeluarkan peloh dan dapat menjadi rezeki kepada kami berdua heheh. Anak-anak sudah tidak tinggal dengan kami kerana berada di asrama. Ia memadai untuk kami berdua malah dapat diberikan kepada jiran sebelah rumah. Tanaman ini adalah pusingan kedua sejak kami berpindah awal Januari 2009.

"Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, korma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah bagi kaum yang memikirkannya (QS:16:11)"

10 ulasan:

Imran Paris berkata...

Pak Zain....berbudi pada tanah, byk ganjarannya...tak caya tgk jutawan2 Felda kat N9...saya ada kawan baik tinggal di Sendayan, seronok bila tgk skrg ni semua yg dulunya nampak daif (but not in actual fact) kini bukan main gah lg dgn bungalow masing2...asal jgn riak dan takabur udah le.

Pak Zain...peria katak tu bg saya sikit boleh...teringat masakan ibu sayalah bebulan puasa ni :(

zain berkata...

Salam Imran,

Tua sangat saya imran panggil saya pak zain.

Memang betul, saya tanam 5 rumpun bender dulu tak habis nak makan nak p jual x berapa banyak pulak heheh,

Boleh saya bagi pera katak tu, x ada masalah.

manzlie berkata...

salam Abg Zain..

nanti balik saya nak sikit bender tuh leh tak?,...hmmm sedpa tuh kalu goreng dgn cili merah...resepi arwah mak sya..


syukran

waslam

zain berkata...

Salam Manzlie,

Wokeh, manzlie punya hal, x ada masalah. Nak berapa kilo?
bender 1kg siap!!!, Cii merah 1kg juga siap !!!

Hanis berkata...

salam,

tahniah pak zain...pak zain telah berjaya menyahut seruan datin jane abdullah...bercucuk tanam....
untung kan pak zain tanam sayur2 ni...hanis nie hantu mkn sayur...lauk lain takda takpa...tp sayur jgn...huhuhu...kalau balik seremban dulu, pokok kacang botol & terung telunjuk tu hanis kerjakan...tgh mlm pon hanis p petik...tp sekarang sedih...pokok2 tu dah kene buang...papa p sambung tpt stor tepi umah...(umah teres kecik aje)...

zain berkata...

Salam Hanis,

Tu la hanya masa yang mengekakng. bukan tak ada masa tapi ....faham x apa.

Ada juga hikmahnya saya dipindahkan ke pontian, tergeark pulak hati nak kerjakan tanah kosong sekangkang kera tu. Tapi tanah dia hanis, masya Allah, tanah tambak, cangkul-cangkul kena batu. Nasib baik chop buaya, tak adalah sumbing mumbing.

ni dah pusing kedua. Masa g umrah dulu, abis kacang, bender mati sebab buahnya tak ada sapa nak petik. rupanya kacang n bender ni kena amik buahnya, kalau idak dia majuk.

Jagung tu anak saya yg no 4 tanam. punya la rapat. apa-apa ok. no hal

cikgu mas berkata...

Salam abg zain

saya tak nak panggil pak zain..tapi selesa lagi panggil cik zain arr,he,he pape panggil pun asal ukhwah kita terjalin ikhlas..

kata org melaka,org yg menanam ni,tanganya `sejuk`...cucuk pape pun hidup,kalau saya menanam jrang benar hidup,tgn panas.

tq yer,link dgn blog saya,tapi ada sekor buaya akan dok situ,tak lari2,tak tahu napa,nk dtg umah saya cik zain klick jer kt tajuk umah,,,datang jer,,,

tahniah blog ni dah byk renovation...cantikkan lagi yer...

zain berkata...

Salam Cikgu Mas,

Cikgu Mas, saya kalau ngan cikgu ni, saya lebih selesa cikgu mas panggil saya En. Zain. kalau panggil abang ni ermmm, kalau manzlie panggil saya abang ok.

Agaknya kot, memang apa yang saya tanam memang jadi, cuma ada penyakit "M".

Hanis berkata...

salam pak zain,

hanis nie pak zain...kalau tanam bunga slalu mampus pastu...tau sebab ape?...jarang nak siram ...huhuhu... sian ke potok...tp teringin gak nak tanam at list cili & cili api...senang sikit bila nak masak nie...tp apa kan daya rumahku "rumah burung"...takda ruang nak bercucuk tanam nie...huhuuh

zain berkata...

salam Hanis,

ala sekarang kan ada teknik menam pokok dalam polibeg. Pak Zain tengah try satu. tapi dia lambat besar la. yang dalam gambar tu dah lebih 2 bulan tu. Teknik x betul kot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...