Khamis, 27 Ogos 2009

lagu masa bercinta

AllahuAkbar, cepatnya masa berlalu, tap tip tap rupanya dah  hampir 25  tahun usia perkahwinan kami. Tiba-tiba teringat lagu ini yang menjadi dendangan aku ketika mengimpit bakal Mrs Zain. Lagu ini amat bermakna kerana menggambarkan keseluruhan budipekerti  Mrs Zain. Sudah lupa siapakah yang menyanyikan lagu ini adakah Hety Koes Endang, Sharifah Aini atau Rano Karno. Hari ini lagu ini terngiang kembali  di telingaku dan aku mengalunkannya.




Kau yang sangat ku sayang
Kerna kau tak pernah manja
Agung peribadimu
Tenang diwajahmu
Tiada yang menandingimu

Kau yang sangat ku sayang
Kerna kau gadis pendiam
Wajahmu yang tenang
Senyummu menawan
Hati ini mengagumimu

Ku mengkhayal bila saat nanti
Hidup bersamamu
Hanya dikau teman dalam duka
Penghibur derita



Kepadamu akulah yang manja
Dengarkanlah sayang
Kupandang potretmu
Di dalam kamar
Tersenyum padaku

42 ulasan:

Hanis berkata...

salam,

Ya Allah...pak zainnnn....romantiknyaaa...nie kene panggil Mrs zain join blogging...kalau mrs zain baca nie mesti happy & sedih....lirik lagu nie mmg best laaa pak zain....cuba pak zain balik nanti nyanyi balik lagu nie kat dpn mrs zain...ape kate mrs zain...so, boleh buat entry baru..."lagu masa bercinta 2".... :-)
pak zain..hanis doakan semoga ikatan perkahwinan ini terus kekal di sulami cinta ke akhir hayat di samping anak2 yg soleh & cerdik...

Hanis berkata...

pak zain...dah cantik blog pak zain...teruskan...nie dah kalah hanis...banyak dah hiasa2nyaa tu

zain berkata...

Salam Hanis,
Hahahahahahhahahahah, Mrs zain memnag Sebiji macam lagu itu. Dulu dalam kereta masa mula-mula nak kawin pz nyanyi dia buat dek jer. Semalam dah nyanyi dah, dia buat tak kisah. heheh. Dia seorang yang penyabar, tak banyak kisah, tak suka bising-bising, tak ada bersungut, tak ada mengomel, she's my lady, my lovely wife for ever. I love her so much. apa lagi yer, my diamond umbrella hahahahah. layannnnnnnnnnn

zain berkata...

Salam hanis,

Semua itu, pz buat sendiri. memng berbaloi-baloi

rezeki berkata...

Salam CZ,
Alhamdulillah dan tahniah kerana hampir 25 perkahwinan CZ. Saya pulak dh nk masuk 20 tahun sebaya usia anak yg sulung.CZ kawin masa tu umur berapa? Saya kawin agak muda juga lingkungan 20+.
Perkahwinan yg kita bina kalau boleh dgn izin ALLAH utk selama2nya. Selagi sesuatu perkahwinan dan perjalanan hidup selepas itu mengikut ajaran al-quran dan sunnah , insyallah akan kekal.

Dgr tu hanis, nasihat org veteran.
Yang baik jadikan teladan, yg buruk jadikan sempadan.

Alhamdulillah

p/s : ptg ni mrs zain msk apa

shami2 berkata...

Salam CZ

Hanis....dh jadi ratu trek kt sini plakk..nanti CZ kena bagi bunga ros tu ...kalau boleh semua macam

CZ..aikk ader aper2 ker nih..hahahh bodek dia masak eeikk ...camnerlah Mrs tuh..musti senyum sampai telinga..hehehhe lauk asam pedas ker jugak hari nih cam CL tuh..hehhe

CZ jemputlah p blog kiter..plakk ha kita bru blajar nulis balik..

zain berkata...

Salam Rezeki,

terima kasih kembali. kalau umur panjang bulan disember hb 9, perkahwinan kami genap 25 tahun. Berangan nak g menginap kat hotel CL ni.

tak tahu mrs zain apa, belum balik umah lagi kan? tapi tadi pz ada order siput sedut sabagai ambahan menu. semalam dia ada kata nak buat meehoon goren.

oh yer saya kawin umur 27 tahun. 28 dapat princess. 'bunting pelamin'. (sebab tu lepas kawin Tak nampak dia beli sanita, stayferee apa-apa lah yang dok iklan kat tv tu) . shhh! jgn habak kat hanis. malu . hahahha

zain berkata...

salam shami2,

Insya Allah, jap lagi pz g umah shami2. Bodek apa pulak tu. mrs zain x makan bodek. dia maintain cool.

rezeki berkata...

Salam CZ,
kalau gitu saya lagi cepat , umur 22 dh nk kawin, ayah saya ok je psl dia dgn saya sporting, emak pulak tgk atas bawah , betul ke budak ni ...

tapi alhamdulillah , kekal spi sekrg. hingga ke akhir ayat hendaknya.
Alhamdulillah

p/s: siput sedut masa lemak dgn keladi sedap tu, lawan sambal tumis pulak. mmg terangkat.

kalau ada ke KT bila2 just contact kat email

zain berkata...

salam rezeki.

yer ker. Copek la kau dapek menantu. Saya dah lebih separuh abad belum dapat menantu lagi ni.

Insya Allah. Tak ada masalh tu. Harap kita ketemu nanti.

cikgu mas berkata...

he,he,he,he...aduhaii,romantik ker...roman,,antik???

enzain ni betul2 ceria orgnyer,,mmglah dapat isteri yg tak byk cakap sbb cik zain dah sentiasa menceriakan suasana,,

CM nk nyanyi lagu ni...tapi tak retilah,CM baru darjah 1 masa en zain kahwin,,,kalau zaman cik lie tu,reti2 sikit2..cik lie punyer fovourite lagu "Korban Percintaan"..terkorban pulak,he,he

cikgu nyanyikan sikit..

Duhai kanda rayuan hati
Rayuan kasih cinta abadi
Tiga tahun peristiwa berlalu
Batin tersiksa dipasung rindu

Tapi kini apa 'kan daya
Aku hanya insan biasa
Pada Tuhan aku berserah
Menyerah diri di atas sejadah

( korus )
Aku tahu kau tak bersalah
Takdir Tuhan tiada terduga
Hanya doa dan air mata
Mengiringi perpisahan kita

Padamu kasih aku berpesan
Kira jasadku meninggalkan badan
Di atas nisan tolong tuliskan
Inilah kubur korban percintaan

( ulang dari korus )..Julie Remie tu..en zain tau kot

cikgu mas berkata...

alamak tertinggal lak.....fuyoooo en zain punyeer blog hari2 buat renovation,dari rumah flat dah jadi bunglow,tertinggal rumah cikgu,tahniah en zain cepat belajar nampaknya..keep on blogging..hepi blogging

zain berkata...

salam CM,
macam mana dengan exam ptk? harap dapat menjawab dengan baik. Semoga berjaya.

Lagu tu tahu sangat. Boleh la nyanyi sikit-sikit. heheh.

Awat CM x masuk JLL? Kalau dak dah jutawan

zain berkata...

salam CM,

hehhe terima kasih. Ini semua hanis punya pasal. Adake patut dia kecahkan umah CZ. Sejak saat tu dengan hati yang berkobar seperti panglima ke medan perang CZ bangun membangunkan rumah ni.

Tapi belum boleh lawan PDKM. ermm. rezeki punyakan mantap.

zain berkata...

Salam smua,


Lupa. Bukan nak kutuk hanis, malah sanagt2 berterima kasih kalau dia x buat macam tu, rasanya rumah CZ ni tak gah macam ni kot.

Terima kasih anakku Hanis.

Hanis berkata...

salam pak zain...

huhuhuhu...baru harini anak pak zain nie faham apa maksud kata2 pak zain aritu ..."CL hari ini rumah saya berkecah angkara seseorang, penat mengemas tadi akhirnya berjaya juga mengemaskannya. tapi tak mengapa aklhirnya saya hebat juga mengemas."....dan ini"angkara siapa lagi tetapi tak mengapa rumah CZ ada perubahan baik sikitlah. "......hahahahah....rasa nak guling2 dah gelak niee....Ya Allah...lucunyeee....baruku tahu rupanya aku punya engkara...hahahaha....
pak zain...hanis hanis minta maaf sesangatttt...huhuhuuhu....anakmu tak sengaja...tgh2 ajar...bos mai...tersangkut...pastu bz lak...huhuhuhu....walauape pon...sekarang pak telah berjaya membuktikannya....hanis lak kene belajar ngan pak zain camnie...

ER...terima kasih atas nasihat ER...insyallah, hanis akan ingat kata2 tu....tp, itulah jodohkan..kalau sampai pada waktunya...mudah aje process semua tu berlaku...

zain berkata...

Salam Hanis,

mangaiiiiiiiii, hanis g quote yer. hehehhe. saja je tu, tapi alhamdulillah, inilah yang dinamak stress positif. Kalu Hnais x buat gitu, rasanya blog PZ entah hapa-hapa. Namun pujian hanya untuk Allah Rabbul alamain. TQVM

Imran Paris berkata...

Pak Zain...tullah, cantiklah rumah ni, dah ala2 kondominium mewah lagi.

Pak Zain...lagu tu mmg best...eh Pak Zain bila ulangtahun perkahwinan, hari ni ke (27 Ogos)....dekat2 dgn sayalah....tp kami blm 25 tahun, baru 10 tahun. My wife actually is TRULY my first love...saya bercinta kiranya berpuluh tahun, baru dpt kawin...hehehe...tak nak cite lebih, BIARLAH RAHSIA...kekeke.

CM...Korban Percintaan lagu En Li, abih tu Hanis lagu apa pulak? Apa kata kita dendangkan Diari Hati Ku.....

"Gelora rindu
Buat ku merasa... terseksa
Jauh darinya
Andai aku punya sayap
Kau di bulan akan ku jelang
Kasihku dengarlah suara hatiku
Kata hati ini
Hanya dirimu seorang
Yang ku sayang
Kekasih tulis namaku
Di dalam diari hatimu
Kekasih setiap senyummu
Pengubat rindu di hatiku
Puisikan segala janji-janji kita
Bakar semua kepalsuan"

...alamak adalah org Makkah yg tak tidur patahkan tulang temulang aku pas ni...lariiiii

Che' Pit berkata...

wah wah wah pak zain ni boleh tahan gak.. siap berjiwangan lagi tu.. haha agaknye org pontian mmg mcm ni ker? mak cheq asal pontian tapi tak taulah masa bercintan cintun dgn ayah cheq, mak cheq ada nyanyi lagu bagai mcm pak zain ni.. tapi yg cheq tau mak cheq mmg pandai nyanyi lagu hindustan, haha

Che' Pit berkata...

pak zain,

CM takleh masuk JLL sbb dia cepat panik.. kena sergah sikit dgn Aznil, habis hilang semua yg dlam otak tu.. silap2 lagu kotban percintaan menjadi korban jalanraya, huhu..

zain berkata...

Salam Imran,

Masya Allah Imran, jiwang jugak awak yer. hehehhe.

lambat lagi lah Imran bulan dis nanti. Cuma tiba2 teringat kat lagu itu, lagu yang lebih 24 tahun yang lalu.

Korban percintaan? ermmm hnya yang mengalami aje yang mengetahuinya .
Rasanya betullah ada yang patah tulang temulang hehehhe

zain berkata...

Salam Che'Pit,

Selamat datang umah PZ ni. hahah, PZ bukan orang pontian.PZ lahir kat jitra kedah.

hehehe, mana la awak nak tahu kalau tak tanya kat mak n ayah che'Pit. cuba tanya dia hehheheh

yer ke CM tu cepat panik. BIla dah panik, gabra pun datanglah.

Imran Paris berkata...

Pak Zain...i love music..all kind of music...jiwang...tak sgtlah, biasa je. Laaa...anniversary lambat lagi, awal2 dah promosi ye Pak Zain, konpem cinta maut dgn Mrs Zain :D

Pijal...betui ka En Li tu panik, awat lagu tu...tak pa...sblm dia gi jumpa tok kadi, kita bg dia minum 1 gelen air zam2, hilangkan darah gemuruh dia...alamak teringat pulak lagu Gemuruh - Search-Wings....

Che' Pit berkata...

salam imran,

bukan CL, CM yg cepat panik.. bila panik dia gabra.. bak kata pak zain tu lah..

bukan cinta maut ler imran, cinta sepanjang hayat, seumur hidup..

zain berkata...

Salam che'pit

Ni salah umah, heheeh, sian katimran x jumpa jalan.

Che' Pit berkata...

salam PZ

kat umah imran tu kan gelap, hitam, samar2 jer hanya diterangi cahaya bunga api.. tu yg agak nya tersilap jalan kot..

Ayah Zain berkata...

salam che'pit,
ayah zain dah hantarkan ke umah imran.

che pit lecture kat mana? bidang apa?

Che' Pit berkata...

Salam ayah zain,

mudah2 an selamat sampai si imran tu.. sy lecturer kat maktab kerjasama malaysia kat petaling jaya.. bidang pentadbiran, perundangan dan kepimpinan

Ayah Zain berkata...

Salam che'pin

yer ker. sejak bila? tahun lepas ada sekali g kat sana. satu masa kursus bakeri, seblum bagaimana uruskan mesyuarat agung. rasanya tahun ni ada minta 'berfikir diluar kotak bulan 10 ni.

kalau dapat nanti boleh sembang la kita.

Che' Pit berkata...

ayah zain koperasi apa?
hmm yg kursus bakeri tu, lecturer pusat lain yg handle.. yg mesyuarat agung tu bawah pusat kami.. berfikir luar kota tu pun pusat kami punya kursus, tapi dilepaskan ke pusat lain sbb lecturer pusat kami semua busy time tu.. kalau tak silap waktu kurus tu, sy akan ke pahang untuk ajar kursus di sana..

Hanis berkata...

salam,

hanis rasa bila masuk umah ayah zain arini....macam bermimpi....indahnya kondo mu....sambil bersantai...mendengar lagu2 indah oleh penyanyi2 yang cukup membuatku berada di awang2an....hahahhahaha

Ayah Zain berkata...

salam Hanis,

yer ker. kita kan nak ceria. baru tak ada stress. kalau macam tu, tercapailah hasrat ayah zain 'ceriakan hari harimu'

Ayah Zain berkata...

Salam che'pit

kalau gitu ke sembang di alam maya ni ajer lah. ayah zain dr koperasi sekolah heheh.

Che' Pit berkata...

salam ayah zain,

baru masuk opis, dah check jadual.. nasib baik, kursus berfikir luar kotak tu IDC 803 tu seminggu lepas sy ke pahang..x clash.. hmm so insyaAllah ada rezeki kita utk berjumpa.. selamat datang ke maktab anakanda, hehe.. dialukan..

cikgu zainab berkata...

Salam ziarah,

kali pertama bertandang ke sini.

tahniah...anak2 semuanya berjaya & juga ulangtahun perkahwinan yg ke 25.

Ayah Zain berkata...

salam Che'Pit,

yer ker, nanti nak pi check nama kat MKM, berjaya ke tidak. So kalau dapat hadir, boleh la jumpa che pit kat sana.

Ayah Zain berkata...

Salam Kak nab,

Terima kasih, datang rumah saya. Syukur kepada Allah swt. Baru sorang jer yang dah bekerja. lain-lain tengah blajo lagi. Ulangtahun tu nanti bulan disember. la ni teringat sahaja dulu.

shami2 berkata...

Salam AZ,

hari kehari Az begitu bersemangat...tahniah

Ayah Zain berkata...

salam shami2.

bukan semangat tetapi kemaruk. kadang2 terpikir macam x jadi kerja pulak. nak hadkan masa lepas ni nak msuk kul 10, 1-2 tnghari n lepas kul 5.

Noor berkata...

As Sala..

he he.. jiwang karat jugak CZ nie ek.. harap2 waktu kami seusia CZ nanti, masih terus berkaratlah jiwa kami.. hu hu.. yang penting.. semoga Allah merahmati dan memberkati..

psst.. misti mrs zain tersipu-sipu waktu CZ nyanyi dolu2 kan kan..

Ayah Zain berkata...

salam Noor,

hahahah, mrz zain tak ada reaksi apa-apa. tengok lirik tu, u akan faham dia. .....

Che' Pit berkata...

salam AZ,

ok nanti ada rezeki kita jumpa k.. leh minum2 dan makan2, hehe.. tapi kalau dtg maktab, kenyang dgn makan.. 1 hari 6 kali makan.. alhamdulillah, rezeki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...