Isnin, 31 Ogos 2009

Kerana Sebutir Kurma

Salam,
Rupanya sudah 10 hari kita berpuasa di bulan Ramadhan. Bermakna mulai malam ini kita akan masuk ke tahap ke dua iaitu mendapatkan keampunan daripada Allah untuk 10 malam berikutnya. Marilah sama-sama kita berusaha untuk mendapatanya. dan 10 hari berikutnya kita akan ke tahap ke tiga iaitu meminta kepada Allah agar kita dilepaskan daripada api neraka.

Untuk itu kita di sarankan agar memperbanyakan zikir kepada Allah dengan mengucapkan La ila ha illallah, memperbanyakkan astaghfuirullah, meminta syurga kepada Allah dan akhirnya kita meminta kepada Allah agar menjauhkan kita daripada neraka.

cuba kita lihat bingkisan yang saya dapat daripada seseorang melalui kiram emel kepada saya. Hanya Kerana sebutir kurmaSelesai menunaikan ibadah haji, Ibrahim bin Adham berniatziarah ke mesjidil Aqsa.Untuk bekal di perjalanan, ia membeli 1 kg kurma dari pedagang tua di dekat masjidil Haram. Setelah kurma ditimbang dan dibungkus, Ibrahim melihat sebutir kurma tergeletak didekat timbangan. Menyangka kurma itu bagian dari yang ia beli, Ibrahim memungut dan memakannya.

Setelah itu ia langsung berangkat menuju Al Aqsa. 4 Bulan kemudian, Ibrahim tiba di Al Aqsa. Seperti biasa, ia suka memilih sebuah tempat beribadah pada sebuah ruangan dibawah kubah Sakhra. Ia shalat dan berdoa khusuk sekali. Tiba tiba ia mendengar percakapan dua Malaikat tentang dirinya. "Itu, Ibrahim bin Adham, ahli ibadah yang zuhud dan wara yang doanya selalu dikabulkan ALLAH SWT," kata malaikat yang satu. "Tetapi sekarang tidak lagi. doanya ditolak karena 4 bulan yg lalu ia memakan sebutir kurma yang jatuh dari meja seorang pedagang tua di dekat mesjidil haram," jawab malaikat yang satu lagi.


Ibrahim bin adham terkejut sekali, ia terhenyak, jadi selama 4 bulan ini ibadahnya, shalatnya, doanya dan mungkin amalan-amalan lainnya tidak diterima oleh ALLAH SWTgara-gara memakan sebutir kurma yang bukan haknya. "Astaghfirullahal adzhim" Ibrahim beristighfar. Ia langsung berkemas untuk berangkat lagi ke Mekkah menemui pedagang tua penjual kurma.Untuk meminta dihalalkan sebutir kurma yang telah ditelannya.

Begitu sampai di Mekkah ia langsung menuju tempat penjual kurma itu, tetapi ia tidak menemukan pedagang tua itu melainkan seorang anak muda. "4 bulan yang lalu saya membeli kurma disini dari seorang pedagang tua.kemana ia sekarang ?" tanya Ibrahim.

"Sudah meninggal sebulan yang lalu, saya sekarang meneruskan pekerjaannya berdagang kurma" jawab anak muda itu.

"Innalillahi wa innailaihi roji'un, kalau begitu kepada siapa saya meminta penghalalan ?". Lantas ibrahim menceritakan peristiwa yg dialaminya, anak muda itu mendengarkan penuh minat.

"Nah, begitulah" kata ibrahim setelah bercerita, "Engkau sebagai ahli waris orangtua itu, maukah engkau menghalalkan sebutir kurma milik ayahmu yang terlanjur ku makan tanpa izinnya?".

"Bagi saya tidak masalah. Insya ALLAH saya halalkan. Tapi entah dengan saudara-saudara saya yang jumlahnya 11 orang. Saya tidak berani mengatas nama kan mereka karena mereka mempunyai hak waris sama dengan saya."

"Dimana alamat saudara-saudaramu ? biar saya temui mereka satu persatu."

Setelah menerima alamat, ibrahim bin adham pergi menemui. Biar berjauhan, akhirnya selesai juga. Semua setuju menghalakan sebutir kurma milik ayah mereka yang termakan oleh ibrahim.

4 bulan kemudian, Ibrahim bin adham sudah berada dibawah kubah Sakhra. Tiba tiba ia mendengar dua malaikat yang dulu terdengar
lagi bercakap cakap. "Itulah ibrahim bin adham yang doanya tertolak gara gara makan sebutir kurma milik orang lain."

"O, tidak.., sekarang doanya sudah makbul lagi, ia telah mendapat penghalalan dari ahli waris pemilik kurma itu.

Diri dan jiwa Ibrahim kini telah bersih kembali dari kotoran sebutir kurma yang haram karena masih milik orang lain. Sekarang ia sudah bebas."

Oleh sebab itu berhati-hatilah dgn makanan yg masuk ke tubuh kita, sudah halal-kah? lebih baik tinggalkan bila ragu-ragu... "

Pada hadits yang lain S.A.W. bersabda; ‘Siapa yang merampas hak orang Islam dengan sumpahnya, maka Allah mewajibkan dia masuk neraka dan mengharamkannya masuk surga.. Seorang laki-laki bertanya, walaupun sedikit ya Rasulullah? Nabi menjawab, walaupun sebatang kayu sugi.’ (Riwayat Muslim).

8 ulasan:

Noor berkata...

Salam CZ..

taraaaaa.. kat sini jelah bleh dpt no 1.. he he.. jadilah drpd tak ada lansung.. la la la

Noor berkata...

Salam..

CZ.. crita yang dipaparkan mengundang keinsafan.. cheq dah lama tau crita nih.. dan selalu dijadikan panduan.. namun kadang2 manusia itu alpa.. terbabas jugak..

ada satu kisah lagi.. cheq lupa lak tajuk nyer.. tapi mengenai harta didunia yang akan ditanya diakhirat sana.. Subhanallah.. takut bila difahami.. bagaimanalah kita disana nanti.. semoga Allah merahmati dan memberkati hidup kita semua.. aminnnn

SELAMAT KEMBALI BEKERJA (esok).. setelah 3 hari bersuka ria.. he he

Ayah Zain berkata...

Salam Noor,

Yer la. Kat PDKM susah kan? Hanya yang bernasib baik jer dapat.

Betul tu, tujuan AZ paparkan sini memang ditujukan pada diri sendiri kerana kita ni mudah lupa.

Tajuk blog ni pun ditujukan pada diri sendiri supaya ceria sentiasa.

Ayah Zain berkata...

salam Noor,

Betul besok kita mula bekerja.
Anak bongsu Az akan menghadapi trial SPM, minta noor doakan dia boleh menjawab dengan betul yer.

Tanpa Nama berkata...

salam ayahzain

waaa kak noor telah membuka langkahnya sekarang nie...tertinggal laa kami pasnie...

kisah yang penuh keinsafan...tq for shearing ayahanada..

Ayah Zain berkata...

salam hanis,

yup, dalam bulan ramadahan ini apa sahaja yang baik dan bermanfaat, Allah akan memberi ganjaran berlipat kali ganda.

Che' Pit berkata...

salam AZ,

hehe tergelak kat kak noor, heppi dia kat umah ayah ni... sbb dapat no 1.. hmm siap nyanyi gembira suka hati lagi tu.. la la la..

rezeki berkata...

Salam AZ,
Noor, ni nak kira kategori apa ?

Mmg kadang kala kita sebagai manusia sering alpa . Hanya keampunan yg mampu kita pohon atas dosa2 kita itu yg kita tidak sedari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...