Rabu, 22 September 2010

dingin

220910

dikeDinginan malam
terasa  dingin  sampai ke tulang hitam
membuatkan otak ku beku
 tiada kata secantik bahasa
untuk titipan anda semua
semuanya buntu
semuanya kaku
membeku

kini aku dalam dilema
adakah mahu aku meneruskan
bingkisan demi bingkisan
yang dulu ceria
yang dulu bahagia
kini terasa hambar
ibarat gulai tiada rasa
di mana aku yang dahulu
kemana hilangnya semangat membara
satu persatu menghilang tiada berita
aku menjadi lesu
lesu selusunya

kepada anda semua
aku memohon ampun dan maaf
andai ada terkasar bahasa
andai ada terlajak kata dan bicara
menyinggong
menguis
menggores
menghiris
aku dengan rendah diri
dari jauh disudut hati
menyusun jari sepuluh
daripada hujung rambut ke hujung kaki
memohan kemaafan
atas segala apalah jua kesalahan
disengaja atau tidak sengaja
yang zahir di mata
yang tidak nampak di alam nyata

andai ada waktu kita berbicara
kita tunggu sahaja dilain masa
namun aku berpesan
salam ceria
ceriakan hari-harimu
semoga mentari bersinar kembali


18 ulasan:

afeezz berkata...

az nak ke mana ni???

Ayah Zain berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Madey berkata...

salam AZ

Aik? kenapa Az? Ade benda yang menganggu di fikiran ke?

Guru Hujung Dunia (GHD) berkata...

Papa Z ada projek baru?
Atau saja2 mgusik hati kami?
Apa2pun hidup & mati mesti ceria

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam AZ,

kak nab serkap jarang nih...AZ nak ke Makkah ke?

rezeki berkata...

salam az


heheheh

kalau diizinkan Allah dan jadi ,
kena bercuti juga CHHM hehehehe

Ummi Humaira berkata...

salam AZ...

ummi pun sokong n setuju dgn serkap jarang kak nab ... betul ke gitu AZ ????

abang sulong berkata...

Salam AZ,

Luahan rasa tu..

Kak Sidah berkata...

Salam AZ,

Kenapa tiba2 jadi tak ceria ni,tiba2 jadi membeku..cheer up az common balik ke az yang lama yg ceria selalu...tapi kadang2 memang ada masa kita jadi macam ni tiba2..terasa diri ni rendah sangat, tak keruan tapi back to Allah..semua nya akan jadi biasa semula..

mama ju, berkata...

Salam AZ

Apa yang tak kena ni AZ?Lain macam bunyinya.....

Apa2pun ingat kata Guru hujung dunia tu...

Maaf zahir batin dari mama.

mamaju

shami2 berkata...

Salam az...

Walau ada antara kami senyap sunyi
Namun, senyap2 kami baca blog ni larr...hihii
Tapi tak da nota jarr...
Betui kata kak sidah kekadang ada masa kita jadi cam gini...dingin dan beku saja...
Baliklah kita pada Allah..mengadu padaNya...insyallah akan bertadang jua kecerian buat kita...huhuhuh
Saya jarang gembira ...tapi bila mengadu pada Allah..hati lebih bahagia...hanya diri kita dan DIA....Allah Taala...

shami2 berkata...

Salam AZ...

tambah sikit lagi narr..
Saya jarang gembira..maksudnya takut untuk bergembira lebih2...lebih baik tenang saja...
menulis madah lebih enak rasanya..hihiii
az pun dah pandai bermadah puisi..

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN DARI SAYA SEKELUARGA...
AZ datang rumah kak sidah saya tak tau...baca blog baru tau...insyallah ada kelapangan saya akan jemput semua rakan2 blog untuk beraya di kedai saya....

geraugebang berkata...

Salam AZ..
Sudah dapat tarikh penerbangannya?
Boleh saya tahu bila? jika tidak keberatan...

taj berkata...

Salam AZ,

luahan rasa AZ tersentuh di jiwa saya...apa2pun, saya pun mohon ampun dan maaf jika gurauan menyentuh perasaan...
sekiranya serkap jarang KakNab adalah benar, doa2kan kami disini yek...moga segalanya dipermudahkan oleh ALLAH...amin

Kakzakie berkata...

Salam AZ,

Syahdu menyapa
tersentak menyorot
bait-bait tertera
gerangan ke mana tuan punya?...
meninggalkan halaman
untuk seketika
atau selamanya?...

Doa mengiringi
semoga destinasi itu
hanya untuk seketika
kembali membawa ceritera
di halaman CCHM

Maaf dari kakak jua
andai ziarah menggores hati
atau jejak tidak disenangi
Wassalam....

sonata anak kancil berkata...

semoga sentiasa ceria walaupun dikedinginan malam....


ke mana jua tempat dituju - diucapkan selamat pergi & kembali


terkasar bahasa tersilap kata - maaf jua dipinta

kak su berkata...

Salam AZ

AZ merajuk yer?
Kak Su harap AZ faham bulan puasa tuu..memang semua jenguk kat blog pun tak da masa kan..masa tuu..masa tiap detik mungkin mereka penuhi dgn beribadat lebih sikit dr biasa... haaa....buktinyanya n3 nii..hampir semua turun padangkan...
Jgn kecil hati...ya..maaf kalau kak su jarang menyapa...ya...

Wslm

Penunggu Hujung Dunia berkata...

Papa Z,
Kadangkala akal mgatasi jasad maka banyklah berkata2
Kadangkala jasad mgatasi akal maka banyaklah bkerja
Kadangkala rohani mgatasi kedua-duanya maka kelu tanpa kata dan terpaku usaha
Maka kenallah bahawa ketiga-tiga ada kuasa terhadap ruang masa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...