Sabtu, 6 Julai 2013

bayi saya lapar?


06072013Doulu2 aku hanya tahu bayi  kalau merasa lapar, dia akan menangis. Apabila bayi menangis, antara satu sebabnya ialah lapar atau tidak selesa dengan punggung kerana basah. kebiasaaannya bayi akan diberi susu apabila bayi menangis. Ini satu yang silap kerana bayi yang menangis kerana lapar adalah tanda kelaparan yang paling akhir sekali kepada bayi

Sebenarnya bayi akan menunjukkan tanda-tanda awal apabila mahu menyusu atau merasa lapar.  Tidak sukar untuk mengetahui bayi itu lapar atau tidak melalui tanda-tanda awal yang ditunjukkan oleh bayi apabila merasa lapar sehinggalah bayi itu menangis.Pertama sekali, bayi akan menggerak-gerakan matanya seperti mencari sesuatu. Ke kiri atau ke kanan. kemudian bayi akan menggerak-gerakkan kepalanya kekiri atau kekanan.  Sekirannya tiada reaksi daripada ibunya bayi  akan mula mengeluarkan lidahnya seperti merasai sesuatu.


Kemudian bayi akan  menghisap ibu jarinya  atau baju atau  apa sahaja yang boleh dilakukannya


Seterusnya bayi akan  mula merengek dan


    menangis sepuasnya untuk disusui. Bermakna tangisan bayi adalah tanda yang paling akhir memberitahu ia sedang kelaparan. Oleh itu jangan tunggu sehingga bayi anda menangis untuk disusui. 
Berikan susu ibu sepenuhnya sehingga bayi berumur 6 bulan.6 ulasan:

ikhwan yusuff berkata...

nice info...

Ayah Zain berkata...

as salam Ikhwan

terima kasih atas sokongan

zino berkata...

Dah macam pakar pulak

Ayah Zain berkata...

hahahaha, pak zino. gitu ler
ala saja kongsi . den dapek pun dari radio negeri.fm

nyanyisunyi berkata...

errrr mcm kursus penjagaan bayi pulak hehe

Ayah Zain berkata...

biasalah nyanyisunyi, hahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...