Sabtu, 21 Ogos 2010

Roh Di BUlan Ramadan

210810

Hari ini aku ingin berkongsi lagi bahan daripada emel berkaitan dengan Roh di Bulan Ramadhan. Sebenarnya aku pernah juga mendengar ceramah ini dan baik juga untuk berkongsi mengenainya.


Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith
Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang

ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan

ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita.

Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

7 ulasan:

afeezz berkata...

salam az : thanks for sharing. baru tahu pasal perkara ni...

Rozali berkata...

Salam Ramadn AZ

selepas solat witir, surau saya mengadakan tahlil

Insyaallah
Allah menerima sedekah yg kami hadiahkan kepada mereka yg terlebih dahulu mendahului kami

Wassalam

KAMATO berkata...

Salam AZ, terima kasih peringatan ini

manzlie berkata...

salam from Makkah


alhamdulilah dan syukur atas takzirah yang di kongsi bersama...


waslam

Tanpa Nama berkata...

salam, saya copy paste dan kirim pada kwn2. minta halal ya

as

Ayah Zain berkata...

terbaru ini, aku mengahdiri kuliah maghrib dan ustaz mengatakan tiada roh yang balik. allahuaklam

Tanpa Nama berkata...

terima kasih perpanjangan tazkirah yang tuan dengar lalu ditulis dalam maya..syukran jazilan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...