Isnin, 31 Mei 2010

Kaki Gunung Kinabalu


310510: Selepas sarapan pagi pada pukul 8.15 pagi kami berangkat menuju ke Kundasang, iaitu di mana letaknya kaki Gunung Kinabalu. Perjalanan mengambil masa kira-kira 3 jam. Jalan penuh berliku seperti ular kena palu. Sepanjang perjalanan kami dihidangkan dengan panorama alam yang sangat cantik. Begitu indah ciptaan Tuhan yang esa. Tidak perlulah aku menceritakan keindahan alam maya terbentang luas saujana mata memandang. Lihatlah keindahannya:-\
dari kejauhan Gunung Kinabalu,
Gunung Tertinggi di Asia Tenggara melambai kedatangan kami
namun ketika itu awan tidak membenarkan kami menikmati puncak tertinggi ini


Taman Kinabalu
Dari sini kami menaiki bas khas ke Tapak Pendakian
bayaran masuk Taman RM 3.00 dan perkhidmatan bas Gunung RM8.00
whoops bukan bas di atas arr, itu bas UiTM yang membawa kumpulan siswa/i dalam program Motivasi mahasiswa/inya.

semuanya ceria dan teruja

ini dia bas gunung
sempat bergambar kenangan
di sinilah point pendakian bermula

Rekod Pertandingan mendaki Gunung kinabalu
lihatlah pencapaian warga Malaysia

Peta pendakian ke Gunung Kinabalu


ni nak buat apa pula?
Kami dimotivasi mencuba untuk setinggi 1KM mendaki
bayaran RM5.00 dikenakan

sebahagian ahli rombongan kami mula mendaki Gunung Kinabalu
Mula-mula menurun lurah hehehh
Boleh senyum lagi tuh

SubahanaAllah, cantiknya air terjun ini

Akhirnya hanya 7 orang sahaja yang sampai ke paras 1KM
wow, termasuk dua orang kanak-kanak tu
yang lain hanya berjaya setakat 0.5KM sahaja
Alhamdulillah.

Untuk mendaki Gunung Kinabalu, tempahan adalah diperlukan kerana tempat penginapan yang terhad kepada 200 orang sahaja. Pendakian mengambil masa dua hari di mana pendaki perlu bermalam di Laban rata di paras 6KM. Daripada point ini, pendaki akan mula mendaki pada pukul 2 pagi dan dijangka sampai pukul 4.30 pagi. Pendaki dibenarkan berada di puncak Gunung Kinabalu selama 15 minit sahaja untuk memberi laluan kepada pendaki yang lain kerana ruang yang sangat terhad.
AHLI PDKM - bagaimana? ada berani untuk program mendaki Gunung Kinabalu?
Atok Rozali mungkin boleh uruskan program ini, tak gitu atuk?

Ahad, 30 Mei 2010

Negeri Dibawah Bayu300510:
Alhamdulillah, akhirnya aku dapat bersuara kembali.
Dapat aku menggerak-gerakkan semula jari jemariku
menggerakkan semula mindaku di alam maya
alam yang tiada sempadan
bisa saja ia menerobos ke daerah kalian
walau di mana jua anda berada

Terima kasih tidak terhingga
kepada teman-teman yang sempat menjengok teratakku
walaupun tidak berpenghuni
namun masih dapat meluangkan masa menziarahi teratak ini
Manzlie, Nadz, Rozali, Mama Ju, Azima dan Kak Nab
antara beberapa nama yang tidak jemu menziarahi
terima kasih tidak terhingga

Beberapa hari ini aku tiada di alam maya
kerana bersama-sama teman sekerja
ke suatu daerah yang lain
merentasi Laut China Selatan
ke Negeri Di Bawah Bayu
Alam yang masih hijau
dimegahi dengan kemuncak tertinggi di rantau ini
aduh, hati berbunga tidak terkira
kerna pertama kali menjejak kaki
ke negeri majoriti KDM
Budi tuan tidak dilupai
ada masa ke sana lagi

Doa perjalanan permudahkan kembaraan

muka penuh ceria
Anggota rombongan memulakan cerita

check in bagasi

penantian itu satu penyiksaan

mana tempat duduk aku ni

now everyone can fly
Selamat sudah mendarat

Disambut dengan tangan terbuka

Taklimat dan selamat datang daripada Pemandu pelancung


ke tempat penginapan menjadi tujuan
melepas penat seketika
besok jadual aktiviti akan dipenuhi

Kami bertolak pada pukul 6.00 petang 26 Mei 2010 dengan 31 ahli rombongan yang terdiri daripada 26 dewasa dan 5 kanak-kanak. Sampai di Lapangan Terbang Sultan Ismail Senai Johor pada pukul 8.00 malam dengan masa perjalanan hampir dua jam termasuk makan malam di perjalanan.
Proses pemeriksaaan perjalananan dan imegresyen berjalan lancar namun masa penerbangan tertunda hampir satu jam. Waktu penerbangan ialah pukul 11.00 malam dan sampai di KKIA Terminal 2 pada pukul 1.00 pagi. Di KKIA, proses tuntutan bagasi juga memakan masa agak lama. Memang menguji kesabaran namun tidak mengapa. Di Luar terminal telah tersedia pemandu pelancung kmai yang ramah. Hati kami begitu senang dan ceria tatkala bersama beliau. Kami di bawa menaiki bas ke tempat penginapan kira-kira 25 km dariupada Bandar Kota Kinabalu. Kami Sampai di tempat peninapan pada pukul 2.00 pagi.

Alhamdulillah


300510


Pagi yang indah
ketenangan satu anugerah
alam  ciptaan Yang Maha Esa
saujana mata memandang
suasana hijau yang terbentang 
menggamit memori
yang terpahat di nurani hati
menjadi satu pahatan dijiwa murni
 ciptaan Yang Maha Abadi.

Sabtu, 29 Mei 2010

Mata siapa tidak pernah menangis?

290510:
Ketika saat ini, saya dalam perjalanan kembali semula ke daerah yang telah aku tinggalkan semenjak hari Rabu yang lalu. Untuk itu sebagai oleh-oleh aku coretkan disini sebuah cerita yang aku dapat daripada kotak emel ku untuk perkongsian bersama. Semoga ia boleh menjadi iktibar kepada kehidupan kita.Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itudan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karyaIslamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun.Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"

Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"
"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"
"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun"
Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini".

Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"
Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya "Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"
"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.

Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan isalah itu kepada penghuninya.

Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada ada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.

Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mulamengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu dirumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentardan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.

Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?" Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.
"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.
"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya " Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu"
 
Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu. "Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim. Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.

"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".

"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu" "Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah yang saya dengar".

"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat . Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.Aku tak perlukan itu lagi".

"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka"

Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yangberteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!

Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.

Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat. Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada makhlukNya yang penyayang

Panjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara
kamu!

Jumaat, 28 Mei 2010

iman & takwa

280510


iman tak dapat diwarisi
dari seorang ayah yang bertakwa
ia tak dapat dijual beli
ia tiada dipinggiran pantai
..............
itulah sedutan lagu iman mutiara oleh
Kumpulan Nasyid RAIHAN

kita tahu maksud Iman?
satu ketika dulu aku sempat bermuzakarah dengan sorang ustaz
beliau menyatakan iman itu ialah
keyakinan kita kepada Alllah swt
100% yakin
kita mengakui dengan lidah bahawa kita yakin dengan Allah
(pengakuan dengan lidah)
dibuktikan dengan anggota kita iaitu  perbuatan / amalan
Apabila lidah kita mengatakan yakin kepada Allah
maka anggota badan kita mesti membuktikan bahawa kita benar-benar yakin kepada Allah
Bagaimana?
menyempurnakan Rukun Islam
Mengucap dua kalimah syahadah
mendirikan solat 5 kali sehari semalam
berpuasa dalam bulan Ramadhan
megenluarak zakat dan firah dan
menunaikan haji sekiranya mampu.

kadangakala kita berjumpa dengan kata-kata iman dan takwa
apa itu takwa/

Takwa bermaksud TAKUT kepada Allah
takut untuk melakukan apa yang dilarang oleh Allah
dan taat melaksanakan perentahnya.

kadang kala kita mendengar kata-kata
aku tidak takut kepada sesiapa kecuali Allah

namun kadang kala kita lebih takut kepada makhluk tetapi kita tidak takut kepada Allah.
Contohnya, kita takut kepada hantu tetapi kita tidak takut kepada Allah
mengapa?
kerana kita yakin adanya hantu
adakah kita yakin kepada Allah.

Apabila kita tidak takut kepada Allah,
maka kita tidak segan silu melakukan perkara yang dilarang Allah
Peliknya, kita takut dengan Allah tetapi kita masih melakukan apa yang dilarang oleh Allah
kadangkala kita tahu perkara itu dilarang oleh Allah, tetapi kita masih melakukannya
Kita bertaubat namun kita melakukan perkara yang dilarang berulang kali
Namun, Ustaz berkata tidak mengapa, apabila kita melakukan perkara yang dilarang kita bertaubat kerana Allah menerima taubat hamba-hambanya selagi pintu taubat masih terbuka.

Khamis, 27 Mei 2010

Bisikan Syaitan

270510: 

 Sesungguhnya Iblis telah bersumpah bahawa akan mendatangi umat nabi adam daripada hadapan muka, belakang muka, kiri dan kanan sehingga manusia tidak akan mensyukuri nikmat Allah. Iblis akan menggoda manusia sama ada secara baik atau sebaliknya sehingga manusia akan menuruti  pujukan iblis dan mendurhaka kepada Allah.

Bersangka buruk  adalah satu cara iblis menghampiri manusia dan akhirnya berlakulah salah faham mengakibatkan kepada putusnya hubungan silatulrahim sesama manusia. Hati kita begitu mudah menjatuhkan hukuman walaupun kepada satu perkara yang remeh dan akhirnya menjadi besar sampai merosakan perhubungan. Kita perlu berhati-hati dengan tipu daya syaitan dan iblis ini.

Hari ini aku  bercuti dan tiada di pejabat. Aku berada di luar kawasan lagi. Namun kini jauh yang dipisahkan oleh laut China Selatan. Andai kata ulasan kalian tiada maklum balas daripada saya, bermakna saya gagal mendapat line. Pagi  tadi tiba-tiba aku teringat kepada beberapa kawan PDKM yang agak rapat denganku di awal penglibatanku di blog Pengalaman di Kota Makkah. Kami pernah bertemu di Kuala Lumpur. Dikalangan  teman-teman PDKM yang dikenali, ada beberapa tenam yang  seolah-olah menyepi. Mulanya aku buat tak kisah sahaja tetapi .......... di sinilah peranan syaitan dan iblis yang membisikan pelbagai andaian mengapa si dia jadi begitu. Mengapa si dia tidak lagi menunggalkan jejak di CCH. Iblis membisikan pelbagai cara, menghasut aku mengatakan itu dan ini. Itulah prasangka aku kepadanya.  Sungguih mudah kita berprasangka. Mungkin beliau sibuk dengan tugas harian dan sebagainya. Kita perlu berprasangka baik. itulah sucinya, itulah murni nya agama dikenali sebagai ISLAM, the way of life.
Alhamdulillah, aku segera tersedar daripada lamunan. Apa yang tergerak di hatiku adalah bisikan syaitan. Ya Allah, aku berlindung daripada syaitan yang direjam.

Salam Ceria

Rabu, 26 Mei 2010

cabaran

260510


kekadang hidupi ni penuh cabaran
kita rasakan tidak mampu menghadapi cabaran
kekadang kita rasa hidup ini amat membebankan
kita rasakan tiada masa depan
terlalu berat untuk difikirkan
namun apa yang kita fikirkan
itu adalah bisikan syaitan
yang datang dari belakang dan depan
membisikan kata-kata tidak berperasaan
meragukan kita kewujudan Tuhan
Itulah dia kehidupan
Allah memberikan kita akal dan fikiran
memilih antara dua pilihan
untuk menjadi panduan
mana yang buruk ditingkalkan
 jangan toleh  ke belakang wahai taulan
masa depan penuh cabaran
itulah tugas yang kita fikirkan
menuju hari pembalasann
 hari yang tiada pertolongan
iman dan takwa menjadi pegangan
setiap detik akan dicatatkan
tiada yang ketinggalan
semuanya menjadi bukti kejadian

Selasa, 25 Mei 2010

Boling Time

250410

Sekarang musim boling ke
tak lah , la ni sedang gila bola
makan bola, minum bola tidur bola
pak itam dah termimpi-mimpi dok menghitung hari nak ke Afrika tu
ebetulan pulak tit tit dia mai nak ucap selamat jalan

namun kami di sini berpesta boling
aku saja nak cuba-cuba
boling ni bagi az, macam baby sedang berjalan jatuh
maklumlah banyak masuk longkang
skor pun masih di bawah 100
sekali hari tu kat Wangsa Walk dapat 118
malam tadi masih hancus (below 100)
tangan tak berbedung kakakakka
dua kali masuk longkat
namun dua kali juga strike
dua kali spare

ni dia bos aku, not bad
boss aku ni pemain tenis tegar

 
whopsss di lane sebarang
si zain (nama sama lak): inilah pemegang rekod 299
di Pontian Boling Center
Balingan dia selamba jer
malam tadi dia dapat 180 sahaja

ermmmmmmmmmm
lepas boling, ngeteh pulak
ada yang pesan mee goreng mamak, Roti Canai, Roti Sardin
az pesan capati sahaja

lepas makan, apa lagi
balik rumah lah
sampai rumah 12.00 malam
nak layan PDKM @ co. jap

Isnin, 24 Mei 2010240510
Penat semalam masih terasa
dua hari sakan berada di jalanraya
memandu kesana kemari
almaklum sekali sekali ke bandaraya, berjalan sakan
di Pontian nak ke manalah kita
ke sana ke sini dah sampai

Terasa benar bila umur meniti senja kekuatan semakin kureng juga
namun hati masih kuat untuk berbicara
bak kata CM, layan aje lar apa yang ada
tangan mengetik keyboard mengikut suka
bak kata Afeez, blog aku, aku punya suka, aku tulis apa aku suka orang lain peduli apa


Sampai di satu pusat boling
apa lagi kita berboling pula
pusat boling ni luas dan masih baru
dengan 32 lane begitu menceriakan suasana
itulah dia pusat boling Wangsa Walk


meriah kan
ramai orang tu, harga satu game pun lumayan
RM7.00 sekali game kerana hujung minggu
main 2 game cukuplah. Tak Larat


Penat berboling berjalan lagi, lagi, lagi dan lagi
sampai satu foodcourt
ermmm sampai satu lokasi
apa ni pulak budak cina ni buat
menguli tepung, nak buat roti canai ke

whooooooops
tak sempat nak fokus
terlalu pantas ia menebar kemudian melililtkan doh berpintal menjadi satu
mak datok nak buat mee rupanya
tapi tak dapat nak ambil gambar mee hasil buatan tangan ni
mungkin doh itu perlu diperap terlebih dahulu


ini hasilnya
az order satu mangkok mee vegiterian
daripada Restoran China Muslim'ermmmmmmm slurpppppppp
mee nya begitu lembut sekali
tambah lagi dengan ramuan
sedaaaaaap
kalau nak coba
sila lah datang ke Foodcourt TESCO Shah Alam
berbalooooooooooi balooooooooooooi

Ahad, 23 Mei 2010

Honeymoon?


230510
Alhamdulilllah
Putera Bongsu (PB) selamat mendaftar diri di Kolej Angsana UiTM Puncak Alam pagi tadi. Kolej ini baru dibuka pada tahun lepas. Beruntung PB mendapat kolej baru dengan kemudahan yang amat memuaskan. Kami bertolak daripada Gombak pada pukul 7.10 pagi dan sampai di Puncak pukul 8.10 pagi kerana tersalah jalan masuk ke Puncak Alam kerana terlajak masuk ke Lebuhraya Guthrie.Kali ini GPS buat hal pulak. (GPS tadi suruh ikut DUKE, tapi az ikut Ferderal Highway - dia marah kot). Ini kerana gara-gara tiada tiada papan tanda PUNCAK ALAM sebelum melepasi Tol Bukit Jelutong. Terpaksa buat pusingan U di Bukit Indah. Tidak mengapa.


welcome to UiTM Puncak Alam

Kami bernasib baik kerana tercepat sampai kalau tidak, ermmmmmmm hanya Tuhan yang tahu. Jalan jem giler tahap gaban (kata CM) atau peringkat 7 (Afeez yang kata).  Kami di arahkan memparkir kenderaan di perkarangan kampus kemudian mengangkut barangan menaiki bas UiTM ke Kolej Kediaman. Ini gara-gara mengelakan kesesakan lalu lintas

Menunggu Bas
lama juga menunggu. dekat 30 minit juga
jalan disebelah mulai sesak dengan kenderaan

tengok tu deretan kereta
bergerak seperti semut, nasiblah kami cepat sikit, kalau idak, perghhhhhhhh

memasukkan bagasi

Kolej Angsana di mana PB di tempatkan
dia ditempatkan di Blok A

lor siapa pulak tuh
tu dia bekas anak murid mrszain
dah tamat pengajiannya dengan Sarjanamuda Perhotelan
dia jadi pemantau  pembantu mahasiswa hari ini
Alhamdulillah,
CL boleh dia kerja kat Safwah heheh


dah siap berkemas tu
Dah besar panjang, masih emaknya juga yang mengemaskannya


ini famili roomate PB
Orang kelantan tuh
Orang Kelantan ni ramai di mana-mana Universiti
Orang kata berkat makan budu
macam orang jawa makan tempe (Dr.Fadilah Kamsah kata heheh)

balik semula ke parkir kereta
ramai tu, berdiri la gamaknya


tu dia
kesesakan tahap gaban
nasib baik betul datang awal
deretan kereta mungkin lebih7KM

Mulanya selepas pendaftaran Kolej nak bawa PB keluar ke Pekan Meru tetapi terbantut kerana pengawal mengatakan jalan jem daripada persimpangan masuk. Jalan masuk ke pusat kampus memang sesak. Kami memnag bernasib baik sangat kerana ada yang menunggu bas sejak pukul 8.30 pagi tetapi masih tidak dapat menaiki bas ke Kolej Kediaman.
Kami meninggalkan PB pada pukul 11.00 pagi. Kali ini kami mengikuti Pekan Meru menghala ke Setia Alam Link, masuk NKVE, ELITE dan meneruskan perjalanan ke PLUS dan pukul 3.30 petang kami selamat sampai ke kuartes kami.

Sekarang kami tinggal berdua kembali...........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...