Ahad, 7 Mac 2010

Jeli Kelapa

070310 : Tentunya tuan/puan pernah makan jeli kelapa yang banyak di pasaran sekarang. Alhamdulillah, tercipta satu lagi menu berasaskan kelapa. sudah tentu ini akan meningkatkan lagi harga kelapa yang dulunya sekadar suam suam kuku. Apa idaknya harga kelapa muda sekarang ini alhamdulillah. Kalau az di Langkawi semasa CCM dulu  harganya sebiji mencecah RM3.50 dan di Johor sekitar RM2.00 - 2.50.

Berbalik kepada jeli kelapa, harganya di pasaran ialah RM1.50 segelas. Harga itu kira berpatutan. Rasanya pun sedap. Coba sekali mahu berkali-kali. Justeru mrszain mencoba untuk membuatnya sendiri setelah aku mencadangkan kepadanya. Lama juga aku menunggu dan dua hari lepas .................
Inilah dia rupa jeli kelapa buatan isteriku.
 Isteriku mencoba membuatnya sendiri.
Dia kata saja nak coba-coba.
Menjadi rupanya, rasanya pun ok.
CL, CM, Kak Sidah .... mahu coba?
Sedaaaaaaaaap. Not bad.

25 ulasan:

manzlie berkata...

salaam ayah zain...

alhamdulilah...taniah..bagus dan pandai mrsa zain yer...sure sedap tuh..tapi cl tak makanlah kelapa muda dan airnyer..rugi kan..kalau tak for sure nak sikittttttt..

waslam

Ayah Zain berkata...

Salam CL,

wow, still memecut kat n3 az. Az kena cari something untk CL nanti ni.

lor, awat tak makan, banyaknya makanan yang CL tak leh makan. az hanya tolak kayu dan batu aje heheh.

sonata anak kancil berkata...

sedapnya jelly kelapa hasil mrs zain...buat sendiri - jadi tak jadi - kira jadi jugak! asal masak semua boleh makan....kalau ade silap...alter pulak masa akan datang!

alahai AZ dah baca komen kat N3 saya? kalau terjah lebih awal sure saya tunggu...saya kuar tadi pun dekat2 jam 9 pagi ade urusan ngan hubby - mintak nombor hp sy drp UmmiHumaira

Ayah Zain berkata...

Salam SAK

betul tu. Itu kira cobaan ke 2. Kali pertama jadi lengkong (agar-agar). Hhehhe,

Itulah, dah baca tadi. Tak sempat nak reply. Sampai kat magrib tadi.

Ummi Humaira berkata...

salam AZ ..

aduh kalu kat blog CL pun ummi selalu kalah ,terkebelakang , tp kat blog AZ pun masih kalah lagi . CL plak yg jadi raja pecut nya ..

nampak sedap je jeli tu .
sejuk jer tekak kan bila makan jeli yg sejuk baru kuar dr peti ais.

Alhamdulillah , ummi pun dah pernah buat jeli kelapa , memang sedap .tapi resepinya dah terdelete plak.

rosli berkata...

Salam Az,

Saya suka jeli tu, boleh tak AZ mintak Mrs Zain postkan resepi dan cara membuatnya....nak suruh Mrs Rosli pulak buat. TK

Ayah Zain berkata...

Salam Umi,

tak apa umi. Boleh coba lagi. heheheh

memnag sedap makan terusbila dah kuar drpd peti ais..

Ayah Zain berkata...

Salam Rosli,

Insya Allah, nanti az minta kat mrszain nahhh.

mama ju, berkata...

Salam AZ

Panas2 macam ni dpt jeli tu memanglah terangkat...

Mrs taruh apa bahan campurannya.? Mama buat guna gelatin muslim campur hirisan kelapa muda campur air panas..gaul simpan dlm peti ais ...tunggu nanti dh boleh mkn.

Klu resepinya lain teringin juga nak mencopy resepi...

mama ju, berkata...

Sambung sikit

Kenapa CL banyak pantang? Diet ke/ Takkan dgn air kelapa?

Ayah Zain berkata...

Salam Mamaju

hehehe,az tahu makan je.Tak sempat lagi tanya resepi deia.

Entahla CL tu,banyak sangat yang tak leh makan.

pB berkata...

salam


mano resepi nyerrrr ??

shami2 berkata...

Salam AZ...

Sedap air kelapa tu..suka makan bole sejukkan badan..

Ayah Zain berkata...

Salam PB,

actually we dont hv the recepi. Just campak2 jer bahan dia. heheh

Ayah Zain berkata...

Salam Shami2,

memnag sedap, alhamdulillah.

CM berkata...

salam..

fuuuh sedapp tu,paberettt,kt sekolah ni ada jual,alahh CL tu banyaklah benda dia tak makan...tak per dont wori CM mkn kan untuk CL..

Dari Hati berkata...

Salam Ukhuwah AZ..saya pun selalu beli Jeli Kelapa nih tp tak tahu cara nk buat nye mcm mana..Boleh sape sape share resipi kat sini..

Mmg pebret kami satu family...

Kak Sidah berkata...

Salam AZ,

Nak lah tapi jauh tu...jauh di selatan, kalau dtg kl bawak boleh ke..

Atikah berkata...

Salam Az...

Mana resipinya? terasa ingin mencubanya...

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

ok,kita makankan untuk CL tu. Ler ni dia tengah sakit kepala

Ayah Zain berkata...

Salam Darihati,

yer ker.

Makasih mai umah az dan tinggalkan jejak.
Nanti az tanyakan kat mz

Ayah Zain berkata...

Salam Kak sidah.

hheheh. nanti, coba diusahakan

Ayah Zain berkata...

Salam Atikah,

tak sempat lagi nak tanya kat MZ resepi tuh

afeezz berkata...

salam mrszain : cayalah.... bile nak wat utk kami plak...

qaseh masyitah berkata...

salam Ayah Zain
mesti sedap kan mrs zain wat..
saya fall in love dgn jeli kelapa ni masa duk HUSM.beli kat situ terus suka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...