Rabu, 17 Mac 2010

Konsep makanan Halal & Haram dalam Islam

170310 : Sekiranya anak-anak tuan/puan bertanya soalan ini, maka anda mempunyai idea untuk menjelaskannya. Sila klik imej untuk paparan lebih jelas














12 ulasan:

manzlie berkata...

salam from makkah...

haaaa..sapa yang suka makan kat kopitiam tuh..anak cina makan pengat, sendir kena mau ingat lah..


waslam

Ayah Zain berkata...

salam CL,

ya betul tuh.

satu lagi kat chicken rice shop, kedai ni tak pernah dapat sijil halal pun

rezeki berkata...

salam az

tu yang menyedihkan , bab2 makan minum ni kena jaga krn ia menjadi darah daging kita

saya lagi dulu amat berhati2 dlm aspek pemakanan ni , alhamdulillah

semoga kita semua sentiasa dilindungi dari makan makanan dan minuman yg ada unsur2 syubahah

insyallah

Ayah Zain berkata...

Salam Rezeki,

mengapa pemantauan buat ala kadar sahaja? Mangsanya ialah pengguna awam - berapa persen sahaja yang peka bab halal haram ini, kebanyakkannya main taram aje. Sebab itulah begini jadi haru biru bila soal halal diremehkan

sonata anak kancil berkata...

kena beritahu @ ingatkan anak2 tentang hal ini....beli barang pun kena cek bahan2nya

مسافر_اسلام berkata...

Salam az...semoga menjadi ilmu utk kita kita.
salam

Asnija berkata...

Salam AZ,
Pertama sekali, salam takziah dar saya buat AZ dan Mrs Zain. Semoga arwah di rahmati Allah hendaknya.

ps: susah pula nak makan di negara sendiri, bila cap halal pun boleh diragui...semoga Allah beri kita kekuatan untuk menolak yang haram di tengah-tengah cubaan nikmatnya makanan tersebut...

mrs ummu berkata...

Salam Ayah Zain
terima kasih atas perkongsian ini

Ayah Zain berkata...

Salam SAK,

betul tu,, kita sebagai ibu bapa memang kena mengingatkan anak-anak.

Ayah Zain berkata...

Salam MI,

Insya Allah. TK ziarah az tadi

Ayah Zain berkata...

Salam Datin.

Ma kasih tinggalkan jejak yer.

Kekadang tu kita jadi was-was adakah status halal itu 100% halal

Ayah Zain berkata...

Salam mrs Ummu,

sama-sama. Hanya forward sahaja drpd emel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...