Isnin, 5 April 2010

Belacan?

050410: Belacam?
Belacan mana ni Marjina?
ooo ni belacan Penang mak encik.
hehehh
itulah antara dialaong dalam cerita Ali Baba BUjang lapok.

Belacan memang sinomim dengan orang Melayu.
Tanpa belacan selera kurang sedikit untuk menikmati makanan tengah hari
Dengan sambal belacan tentunya menaikan lagi nafsu makan itu
Belacan juga digunakan sebagai perencah masakan
Belacan yang dibakar .... yum yum yummy

ini dia belacan dalam bentuk bungkusan baru.
Menarik bukan?
Macam tak percaya pula
itulah dia belacan

Tengok harga? Boleh tahan.
Kalau di tepian jalan harganya tak begitu
Dengan sedikit daya kreatif
di jual pula di pasar-pasar Hyper
Harganya ? berpatutan juga


 Dimaklumkan ayahanda kepada anakanda Musafir Islam telah kembali ke Rahmatullah pada pukul 3.00 pagi (Isnin 5 April 2010) tadi kerana Kanser Paru-paru. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah dan ditempatkan bersama mereka yang solehin. Amim. Al - Fatihah


19 ulasan:

NGINAP SRENGENGE berkata...

Salam AZ,

Tumpang lalu.
Takziah dari ayah diatas kembalinya ayahanda Musafir Islam.Doakan rohnya ditempatkan bersama roh2 orang solihin.

Ayah zain,

Belacan tu makruh.Untuk menghilangkan taraf makruhnya dipanaskan dengan api.Biasanya dalam sambal kita tak panaskan dengan api.Dia retain makruhnya.

Sama juga dengan manusia.untuk menghilangkan dosa2nya,dimasukkan dalam api neraka....nauzubillah.

wassalam.

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam AZ,

1. Takziah kepada keluarga anakanda MI. Al-fatihah.

2. Belacan goes international!

rezeki berkata...

salam az

takziah buat MI dan al fatihah buat allahyarham , semoga di tmptkan dikalangan para solihin dan anbia


"kenapa kau masak tak letak belacan, kau bukan tak tahu kegemaran ku " hehehe

afeezz berkata...

salam papa zain : dah macam cheese le plak packaging dia...

Rozali berkata...

Assalamualaikum AZ

AZ tahu tak asal usul belacan

he he

Wassalam

Ayah Zain berkata...

Salam Ayahanda,

sebab tu dulu, mak saya mesti membakar belacan apabila nak guna belacan. Itu sebabnya er, dia tak bagi tahu pulak kat saya ttng makruh tu(saya masak ke heheh)

makasih atas infi itu ayahanda.

Ayah Zain berkata...

salam Kak nab,

yup, zaman dah berubah. belacan pun dah naik klas

Ayah Zain berkata...

Saam rezekim

belacan tu makruh sebab tu saya tak masukan belacan. tak apa nanti say abakar dulu, then boleh guna semula

Ayah Zain berkata...

Salam afeez,

yuo, sudah serupa chees

Ayah Zain berkata...

salam rozali,

heheh

NGINAP SRENGENGE berkata...

salam AZ,

Orang zaman dulu itu cara dia didik kita.....macam kaedah kita ajar pelajar pelajaran matematik.

Mula2 masukkan satu problem dalam soalan.Bila depa mahir masukkan dua problem,dan seterusnya tiga atau empat problemnya.

Ayah zain dah maklum semuanya.
Wassalam.

manzlie berkata...

salam from Makkah..


alhamdulila...cl dah dapat banyak belacan..mekasih pada penderma ya...



waslam

Atikah berkata...

Salam AZ,
Saya tak berapa suka belacan... mungkin tak berapa suka mkn yg pedas2... sbb tu tak berapa gemar belacan kot... hehehe...

mama ju, berkata...

Salam AZ

Betul kata afeez nampak macam chesselah..

Al Fatihah buat ayahanda MI.

Ayah Zain berkata...

Salam ayahanda,

yup bisa di atur.

Ayah Zain berkata...

Salam CL,

alhamdulillah. Belacan tu tak makruh yang makruh bawang hehehe

Ayah Zain berkata...

Salam Atikah,

Belacan tak pedas la Tikah.

Ayah Zain berkata...

Salam Mamaju,

belacan tu kira-kira macam cheese lagi gamaknya.heheheh

NGINAP SRENGENGE berkata...

salam AZ,

Bawang pu hilang makruhnya bila di masak.

Wassalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...