Sabtu, 24 April 2010

Nasihat Doktorku

240410
Semalam aku berjumpa dnegan doktor panel (free le, majikan bayar)
Sengaja aku singgah berjumpanya untuk pemeriksaan kadar gula
maklumlah teruja kerana 2 hari tak ambil nasi
makan sayur masa lunch & dinner
sarapan pagi dengan 2 keping roti gardenia hijau
kadar gula kali ini dalam kategori RBS (random blood sugar)
Doktor kata tidak berapa valid
Hasil pemeriksaan 9.3mm/l
Doktor kata tidak berapa baik
penyerapan gula perlahan
sepatutnya mesti antara 4.5-6.1mm/l
namun tidak mengapa
itu bagus kerana orang lain sampai 20 mm/l
dia kata lah (nak menyedapkan hati aku lah tu)

aku tanya bagaimana nak kawal gula
dah macam-macam saya  buat kadar gula tak capai paras normal
maka al ksah doktor mula bercerita
aku mencatat

1. Paling penting, ayah zain mesti kurangkan pengambilan minyak.
(Masya Allah apa kena mengena minyak dengan diabetis - tak apa aku dengar terus)
2. kurangkan pengambilan refine sugar seperti air dalam minuman, kueh-kueh dan sebagainya
(hak ini aku setuju le, masalahnya kueh????? kalu kueh lapis/flat aku suka hehehh)
3. kemudian kurangkan pengambilan karbohiderat
(maksudnya yang aku kurangkan nasi tu tak berapa betul kerana yang patut aku kurangkan ialah minyak dan gula, heheh)
4. Banyak pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan.
Makan apa sahaja sayur tetapi jangan menggunakan minyak -(gorenglah tu)
Jangan makan buah-buah yang banyak gula seperti rambutan, duku, pisang, tembikai, durian)
paling sesuai ialah ialaj epal tak kiralah epal hijau atau epal apa pun yang penting epal dan buah lai.
5. Ambil lah protin seprti ikan tapi jangan guna minyak, begitu juga dengan daging sama ada lembu atau daging namun jangan gunakan minyak.

ha itulah dia nasihat doktor kepadaku
Doktor ni banyak mazhab juga
yang sorang tu kata ini
yang sorang tu kata begitu
malah ada satu aku confuse cara pemakanan ubat
ada yang kata glicazide di ambil sebelum makan ada yang kata selepas makan
ada pulak di Indonesia sorang doktor kata tidakpayah ambil ubat amalkan sahaja pemakanan yangsihat.

Maka terpulanglah kepada diri sendiri
 mahu ingat sendiri
 kawal diri sendiri
orang lain apa peduli
(ada aku kisah kah kah kah
bab makanan memang aku kisah sesangat)


makan sayur kat hotel ni mengenyangkan juga
tp mengapa kat rumah aku lapar sentiasa?
petang semalam ambil sikit nasi lemak?????!!!!

20 ulasan:

My Life berkata...

salam
ayah zain
ambik tempat dulu...
heheeehhehehe

My Life berkata...

salam
ayah zain

kurangkan pengambilan nasik..

My Life berkata...

salam
ayah zain

nak cukupkan 3
hehhehheheheeh

buat ler sayur mcm hotel... hehhehehe

minum.. amalkan minum air zamzam insyaallah hilang penyakit tu...

Ayah Zain berkata...

Salam My Life

Wah kali kedua berturut-turut no satu ni, tak payah ambil tempat la hehhehe. Kalau kat PDKM memang kena macam itu.

yer memang tengah usaha nak kurangkan ambil nasi ni, ....... kat umah ni cabaran lebih hebat

Ayah Zain berkata...

wah wah my life sapu terus emas, perak, gangsa yer.

wokeh, my life kena bersaing dengan rozali ni, dia dah 5 kali juara tuh. Kejor my life

rezeki berkata...

salam az

kalau rasa nak makan, makanlah sikit dan selebihnya serahkan pada Urusan Allah

insyallah

مسافر_اسلام berkata...

Salam az...selamat pagi...pagi ini sarapan apa..mkn tgh manu apa pulak..jaga diri baik2 ye...
Salam

Rozali berkata...

Assalamualaikum AZ

AZ sebut nama saya
tersedak, orang tua2 kata

Azie nak memencut
guna kuasa turboooo

he he

Wassalam

rosli berkata...

Salam AZ

Masa saya kat melaka aritu, mmg byk jugak makan sayur dan salad, tp bila balik rumah diet bertukar biasa ajer....mlm bila lapar makan lagi... bp saya dan perut saya masih begitu jugak sejak 5 tahun lalu.

Saya masih tidak serius nak jaga kesihatan, tolong share tips dan petua sikit

kak su berkata...

Salam AZ...
Apa kata cuba buat sayur bening...
pada org Jawa (selalunya....) ianya adalah wajib...mesti....ada...
(Bening tu...apa???)
Iaitu...rebusan sayur tanpa minyak...(kita coba ya...)

Wslm..

manzlie berkata...

salam from Makkah..


ayah zain kena ikut tau nasihat doktor...insyalah semoga kesihatan bertambah baik dan berpanajangan senantiasa..


waslam

S berkata...

salam,

AZ,
amalkan diabetic diet dan kurangkan lemak.

apa pun biar sedehana.kalau kita ikut sunnah Rasulullah dari muda, tentu kita akan selamat.

masaalahnya kita baru kenal sunnah Rasulullah selepas usia 40 tahun ( usia baligh).

minyak yang masuk dalam perut akan disimpan sebagai lemak dan akan dicernakan menjadi gula bila diperlukan.

kalau nak buang minyak dengan segera cuba makan capsul ORLISTAT.
kalau secara perlahan kena exercise lah.

tapi kalau malas.... apo nak buek jang oooiii.

kak s pun dah lebih berat ni. adoooiiii... layannnn makan lagi.

Ayah Zain berkata...

Salam Rezeki,

insya Allah,no hal tu,bukan sikit tapi ikut keadaan juga

Ayah Zain berkata...

Salam MI,

pagi tadi sarapan cocoat, tengahhari tadi makan kat kedai, nasi separuh dengan sayur2an

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam AZ,

mak aaii...kak nab miss banyak entri kat blog AZ nih!! nak kena berlari...

AZ..take care OK :D

Ayah Zain berkata...

Salam Rozali,

ye rker,boleh tersedak juga yer.

saja nak bagi semangat kat life tu bersaing dengan u

Ayah Zain berkata...

Salam Rosli,

betul lah tu. Saya pun dah mula nak balik asal menu nya ni. Yang heran kat hotel makan sayurnya boleh kenyang kat umah tak boleh pulak. Nak pekena nasi juga

Ayah Zain berkata...

Salam Kak Su,

ma kasih datang ziarah.

Tahu sayur bening tu. Tapi x berapa kena ngan selera pulak.

Ayah Zain berkata...

Salam CL,

Insya Allah, akan coba dipatuhi.

Ayah Zain berkata...

Salam Kak S,

ma kasih nasihat kakak tu.

nanti g farmasi nak cari orlistat itu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...