Isnin, 28 Disember 2009

SUDAH SURATAN TAKDIR

281209 : Seperti biasa selepas solat subuh, aku akan membuka komputer. Apa lagi, sudah tentu melihat perkembangan blog kesayanganku. Namun, dukacita, cempedak menjadi nangka. PC aku seperti merajuk tidak mahu membuka tetingkapnya (window). Puas aku menunggu, tetingkap masih tidak terbuka. Gelabah juga kerana  terdapat koleksi ganbar perkahwinan anak buahku beberapa hari yang lalu, di samping beberepa gambar lagi yang baru sahaja dipindahkan ke dalam PC itu. Semua gambar dalam henfonku telah di buang (delete) setelah proses pemindahan dilakukan ke PC itu.

Seperti cicak berak kapur, aku melengong, bengong. Terdapat sekeping gambar yang aku amat suka melihatnya iaitu gambar aku dengan anak-anak buahku bersama ibuku. Seronok benar aku menatap gambar tersebut. Nampaknya PC itu terpaksa di format semula. Apabila proses itu berlaku semua data akan terpadam.
Aku cuba meminta pertolongan teknisyen di tempat kerja. Waduh, ala walah, gambar itu disimpan dalam desktop tetapi desktop tidak boleh di buka. Apa boleh buat? sabor sahaja la nampaknya.

Kita tutuplah keterkilanan aku tuh. Meh kita lihat apa yang mrszain buat tengah hari tadi. Rupa2nya mrszain mencuba sesuatu daripada resepi .........
Nak tahu? Beriani la CM. Sebab itu bila balik rumah tadi , terasa bau sedap menawan, bau beriani gitu. Memnag sah, beryani.



Beriani mrszain.
Pertama kali buat, not bad, bau beriani tu ada.
Rasa pun ok.
Kalau CL sudi datang Pontian,nanti mrszain buat lagi.
Kali ini khusus untuk CL ngan ............
CM kena datang, nanti boleh tangkap gambaq CL n .......... makan suap-suap
afeez, sinomosa, pun boleh mai, bawa siti nur
yang lain2 tuh, nanti kalau jadi baru az hantar kad jemputan rasmi yer.

37 ulasan:

cikgu mas berkata...

salam..

amboii ajak CL jer dgn that girl,tukang tangkap gambar dia tak semawa pun...

pssst,kalau jadi AZ jadi saksi tau...az tukang bukak pantun bagi pihak lelaki..

cm tau az pandai berpantun..hehehe

afeezz berkata...

salam ayahanda zain : ye lah kanda mas, gang2 yg laen takmo jemput ker... AZ, macam stroberi jer atas nasi beriyani tuh..

SiNoMoSa berkata...

Salam AZ,

Ciannya dgn apa yg jadi kat PC tue..Tp bleh buat back-up kan? Cuba try risik dgn IT Technician tue..so pun pernah jadik camtu dolu2..

Waa..AZ spesel laa ns beriani tue ada stoberi hehe..kalo stoberi tue salut coklat dah bleh jadik Dato' AZ hikhik (ganti Datuk K)

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

wow no satu yer. tukang gambaq tak yah semawa sebab dia pasti sampai dulu umah az masa hari santapan itu nanti.

apa? nak jadi tukang bukak pantun? ya ampun,minta mahaap,az tak pandai pantu, kecuali kalau cm buatkan pantu,az tukang baca pantun.

Ayah Zain berkata...

Salam anakanda afeez,

boleh, boleh, boleh, az jemput semua yang sudi.

cobak basaukan gambaq tu, bukan macam stroberi, memang stroberi tu, fresh darpd Cameron Hailan,. Betul, bukan macam, tapi boto stroberi tu afeez.

Ayah Zain berkata...

Salam Sinomosa,

teknisyen tu dah cobak buat, cian dia. berpoloh2 dalam bilik ercon tu. tak dapek la. az pasrah je.

hahhaha, kebetulan betul hari ini,pc rosak, mrszain baut beryani, stroberi kawan yang baru balik dri cameron hailan pulak samai. sudah surat takdir kan?

ummi humaira berkata...

salam AZ...
nampaknya ummi pun sama gak nasib tak dapat jemputan gak , sodihnya..
gurau jer AZ jgn risau lak...
AZ jgn buat apa2 dulu , rahmat cakap guna bart-PE .InsyaAllah boleh cuba , itupun kalu window yg tak leh buka tp kalu hard disk korap tak leh wat pe2. lain2 jgn tanya ummi , ummi tak tau.

Ayah Zain berkata...

Salam umi,

heheheh, boleh.kecil tapak tangan, stadium pontian az hampakan.

yer ke. dah coba tadi, tak boleh la.

Asnija berkata...

Salam AZ,
Ehh...itu bukan lebihan strawberi yang AZ kasik kat Nija suruh buat tart strawberi hantaran tu ke...ye la tu...kan...kan....CM...

Noor berkata...

Salam AZ..

perghhh! mrs zain dah pandai wat beriani.. nanti kalu confirm kenduri kendara tak yah amik 'catering'.. order from pontian je ek.. heh heh

psstt.. lama tak tinggal jejak kat umah AZ.. AZ sehat??

Noor berkata...

Salam..

kak nija, kalu tak cukup 'stoberi' nak wat hantaran.. bagi tau kat cheq arr.. cheq ada tanam 3 pokok kat blakang reban ayam.. he he

ummi humaira berkata...

salam AZ.
kata rahmat: (kalu belum format) cuba cara external ,sambung pd h.disk , guna cara usb IDE adapter ( blh dibeli kat kedai), pasang pd lap top , tengok macam mana..yg lain jgn tanya lebih2 ummi tak tau. he he he

SiNoMoSa berkata...

Salam AZ tumpang lalu..

Kak Nija, awalnya dah gubah hantaran hikhik..tahan ke stroberi tue lelama..akak jgn lupa celup cekelat tau stroberi tue..(pss yg akak buat tue hantaran Hanis ke CL?wakaka)

Kak Noor..nasi beriani pontian? waa menarik tue so AZ kena tulun argh Mrs AZ siapkan semua tue..Kak Noor, kita tulun apa? tulun makan? haa betul3x hehe

Ayah Zain berkata...

Salam Datin,

adoi, az gelak sampai kuar ayak mata la. hagpa ni ada ada saja.

stroberi tu az dah tak ingat pulak, macam mana ada kat beryani tuh. az dah mamai sebab pc trabel

Ayah Zain berkata...

Salam umi,

tak tahu lah, dah format ke belum. kalau belum, nanti az cobak.

Ayah Zain berkata...

Salam Noor,

mrszain baru coba-coba tuh. nak buat catering tuh, lambat laei la.

az sihat wal afiat.

Ayah Zain berkata...

Salam sinomosa,

kena buat awal, kalau lambat tak menjadi.

Noor berkata...

Salam AZ..

cheq tumpang lalu arr..

oh shima my future 'tutt'.. bagus bangat idea dinda itu.. kita pakat2 tolong makannnn.. yezzaaaaa

SiNoMoSa berkata...

Salam AZ,

Tumpang lintas jalan eks nak jumpa Kak Noor sat hihi ops bukan ibu mertuaku wakaka

Ops kanda, mana bleh panggil dinda dah..kalo confirm kena panggil anakanda le pullok hahaha..kak jgn disebut selalu kak..kot masin mulut aduhai..hehe (risao nie haha)

Asnija berkata...

salam AZ,
tumpang lalu...

Syima ko kalu jadi menantu si noor tu...wa...kira kejayaan terlampau tuh...selalu pompuan muda 20 tahun dari suami...ni terbalik kes...takpelah, ibu mertua mu sporting dan merestui...akak sebagai mak andam ikut je...

Asnija berkata...

Tunpang lalu AZ,
(merapu rumah AZ pulok...)

Syima, Akak selalu dapat arahan make-up kan pengantin pompuan jadi muda 20 tahun...ni tengah piki idea camne nak makeupkan pengantin lelaki jadi tua 20 tahun....aisey, kena naik everest balik bertapa carik idea nih...

SiNoMoSa berkata...

Tumpang lalu AZ,

(Kak Nija, AZ tak kisah kita merapu kat sini sebab dia tgh kekenyangan makan nasi beriani stroberi tuh kihkih)

Aik kak, nervous sy nie kalo akak jadik mak andam ngeh3x..tp sy percaya pada akak..sblm akak make-up kan sy, kena minum jus tomato dulu tak? haha

pssss:-sblm make-up kan sy, apa kata akak tunjuk skill kat Hanis dulu wakaka..kak jgn pi bertapa dulu..nanti takut tak sempat balik 10 Jan haha

Ayah Zain berkata...

Salam nija, datin, noor

tak apa, buat macam umah sendiri. az no hal. baik punya.

Atikah berkata...

Salam AZ,

My lappy pun pernah terjadi cam tu... habis semua file hilang... sedih wooo....

Kak Noor, Shima, Kak Nija, cheq tolong ambik gambar dah la... hehehe...

mama ju, berkata...

Salam.Mamaju jiran dia kat kg ni pun dia tak ingat?

Guru Hujung Dunia berkata...

Salam

Papa AZ. Itu dah biasa dan bisa terjadi

Biasa2 kan la..

Anggaplah cam dunia..datang n pergi

Ayah Zain berkata...

Salam atika,

ituler,memang sedih. abih nak wat macammaana kan. pasrah aje le.

tak kan ambik gambar jer. hehehe

Ayah Zain berkata...

Salam mama ju,

awat pulak tu. macam-macam hal yer. mak enon kata,dunia dan nak kiamat agaknya.

Ayah Zain berkata...

Salam GHD

awatlah hang panggil papa az? A tu ayah le. hehheh.

jadi papa ayahzain. AZ pun dah ok sayang oiiii.

apa2pun, kira orait la kan.

Bila naik sekolah.

Kak Sidah berkata...

Salam AZ,

Akak tengok tajuk aduhai ingatkan apa lah tadi.....susah ye kalau kita dah terikat dengan komputer ni, pagi tadi bila bangun akak tak jumpa laptop, akak pun dah heboh satu rumah, rupa2nya anak bawak masuk bilik tulah....dulu2 tak de pun ....

Kalau akak tau mrs zain pandai buat nasi briyani tuh akak cater ngan dia je hehehe.....

Kak Sidah berkata...

Salam AZ,

AZ, dah heboh satu malaya ni, az tau apa2 ke,kalau tau pun tak leh britau ye, akak dengar2 je la....
Nak campor pun tak faham sangat

CM, Nija share2 la info

Ayah Zain berkata...

Salam Kak Sidah,

heheheh, hebat lah kak sidah ni.

pasal beryani mrszain tu,no komen. dia kata masak untuk anak ngan laki dia ok lah, catering tu ...... lu fikir la sendiri

Ayah Zain berkata...

Salam Kak sidah?

yang heboh ni macam mana. yang az tahu jom heboh tv3 je yang heboh satu malaya. yang lain2 az tak tahu. Hanya allah yang mengetahuinya.

shami2 berkata...

Salam AZ...
Patutlah bau dia sampai rumah cheq....wah..nampak sedap lagik cantik dipandang..buah stoberi atas nasik...
Ohhh tak jemput aarrr...

Az...wah dari rumah kak nija kecoh, bawak ker rumah CM...dah lar ni mai rumah AZ plak..depar ni semua tak tiduq malam ka ...berborak...kat blog nih..

Ayah Zain berkata...

salam shami2,

itulah pasal. tak tahuler, mereka tu semua ada ilmuburung hantu atau musang kot. ngeh ngeh.

My Life berkata...

salam.. dear ayah zain

boleh backup lagi semua dokumen tu walau dok depan destop

Ayah Zain berkata...

Salam MyLife,

Nanti ler, tadi hubby Umi Umairah dan bagi tips untuk dapatkan semula bahan yang hilang tuh. Doakan miga berjaya, Insya Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...