Khamis, 24 Jun 2010

Jom ikut az pekena nasi dagang

240610
Ke Negeri Terengganu
kalau tidak makang nasi dagan
bermakna tak sampai lagi la ke Terengganu Darul Iman
Negeri yang kaya dengan pesisir pantai yang cantik
Aku berkesempatan singgah sebentar di Restoran Nasi Dagang Mak Ngah
yang terletak di tepi jalan KT-Marang
katanya di sinilah nasi dagang yang yang paling best siot


Ni dia rupanya nasi dagang Mak Ngah
dalam besen raksaksa tu


Tengok tu tengah bz giler
menyediakan tempahan untuk pelanggan
ramai pekerjanya
sebab tu walaupun ramai pelanggan
kita tidak menunggu lama
memang kellass



ni dia hidangan nasi dagang Mak Ngah
dihidang dalam daun pisang sahaja
beserta sepotong ikan  kayu (tempat az panggil ikan kayu - jangan marah)
orang lain panggil ikan tongkol
tulang dia reput rasanya macam ikang sardin
mak ngah kata bukang ikang sardin
 di rebus dua kali
sebab tu lembut rasa macam sardin.

wow di tambah dengan keropok lekor panas
sedap siot tahap gaban

eh eh tapau dua bungkus lah CM
Nanti boleh makang lagi

Sesungguhnya nasi dangan mak ngah ni memang sedap seperti yang diuar-uarkan
Yang specialnya sebab banyak yang nak di makan
terlupa pulak nasi dagang bungkus tadi
bila teringat dah maghrib
Alhamdulillah, tidak basi
so memnag kellassss gitu nasi dagang mak ngah ni.

17 ulasan:

kak su berkata...

Salam AZ

Alamak rindunya dgn nasi dagang...!!!

Wslm

kak su berkata...

Salam AZ

Lupa nak tanya since dah training scuba diving ari tu...so...pegi tak Redang ke atau pulau stop tu???

Wslm

Ayah Zain berkata...

Salam Kak su,

best kak su nasi dagang mak ngah tu

Ayah Zain berkata...

salam kak su,

heheh belum belajar lagi SD tu, hari tu baru pendedahah sahaja. Belum sempat lagi g Redang or Stop Island. hehhe

Stop Island. Lawaknya. P Perhentian

CM berkata...

salam az

pandaiii dia jalan-jalan cari makan..

shami2 berkata...

Salam Az...

Wah2 n3 makang2 nasi dagang...pulok macam tau2 kita posa hari ni...huhuu
AZ tapau sekali buat berbuka yer..hihihi

kalau p jejalan kat negeri orang mesti carik makanan yg sedap2 kan..lagi murah...
Seronok tgok makngah tu bekerja sempoi...macam mak2 masak kat rumah tu..air tangan mak2 mesti sedap kan AZ...hhehh

SiNoMoSa berkata...

salam AZ,

nasi dagang eks? sy kureng sket..
kepok lekor yg panas2 tue sy suka..

manzlie berkata...

salam from Makkah


the best and femes Nasi Dagang di trenganu terletak kat Chhendering lepas jambatan dari kt...memeng sedap bangat tuh az.


wslam

Rozali berkata...

Assalamualaikum AZ

kebetulan hari sabtu ni saya nak ke terengganu
Insyaallah
nak singgah restoran Mak Ngah (bukan kak ngah)

Ayah Zain berkata...

salam CM,

cari makan siapa2 pun pandai hehehhe

Ayah Zain berkata...

Salam Shami2,

betul tu. air tangan mak mana yang tak sedap. Mai habaq kat az. hehhe.

Memang ralit menengok mak-mak itu menguruskannya. Cepat n cekap. Tak penat menunggu.

harap2 kat restoran kambaing shami2 pun begitu juga. Sure pelanggan suka hati dan datang lagi.

Ayah Zain berkata...

salam Syima.

apa? syima x suka nasi dagang. Ok shima boleh g main jauh-jauh. hehehh (gurau)

Ayah Zain berkata...

salam Rozali

yer ker. ok u mesti p cari nasi dagang mak ngah tu. jalan drpd K. Terengganu ke Marang. Sebelah kiri.

kalau dari Kuantan ia sebelah kanan

Ayah Zain berkata...

salam CL,

az ingat itu lah gerai mak ngah kot kot. sebab memang tak jauh daripada Jambatan Cendering tuh

sonata anak kancil berkata...

oh nasi dagang ---sedapppppp! esok nak gi mersing kerana menghadiri majlis perkahwinan anak rakan sejawat pada hari sabtu....tumpang tido kat Sri Malaysia- he3x....jalan2 cari makan kat sana...woowww bestnya pi kat sebelah tanjung - makan makanan trengganu...esoknya gi cari dagang kat tanjung....! kalau kat KT ni - yang kat chendering tu yang sedap...tp kat belah mana dah lupo...

Ayah Zain berkata...

Salam SAK

Selamat berangkat ke Mersing. Jalan baik-baik naaa. AZ ada dua jemputan anak kawin. satu kat kuantan, satu kat seremban. Tengah pikir mana satu nak pergi ni.

Tanpa Nama berkata...

Ramai kata nasi dagang mak ngah sedap, walhal tak de sedap mana pun. Yang pertama kali kot makan nasi dagang kata situ sedap. Mungkin sebab saya sudah biasa makan di banyak tempat di Terengganu.


~Anak jati Terengganu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...