Jumaat, 4 September 2009

Menu hari ini

Balik solat jumaat tadi, mrs zain dah ada kat ruang tamu sedang menghiris pucuk ubi. Sure nak buat gulai tempoyak. (Maaf lah CL, hang tak minat tempoyak tapi ayah zain hantu tempoyak, NAMUN  ayah zain x suka durian. Tak terliur langsung tengok durian. Bukan sebab AZ ada diabetis tetapi memang sejak azali tak suka durian.

Pucuk ubi dilipat dalam daun kunyit kemudian dihiris-hiris halus. Kalau ada pucuk labu, pucuk dedap lagi high
Dah siap gulai tempoyak pucuk kayu special sebab ada udang.
Jus Carrot tanpa gula, tanpa susu. (menu diabetis)
Tapi sodap tuh
Menu Berbuka Puasa hari ini.
Nampak tak tahu sumbat ngan pencicahnya.
Selamat Berbuka Puasa.
allahumma laka shumtu wa bika amantu wa 'alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin
(Telah hilang rasa haus, dan urat-urat telah basah serta pahala telah tetap, insya Allah)
Pukul 8.00 malam
Alhamdulillah, Syukur - tak ada pembaziran berlaku.
Ya Allah Ya Tuhanku   berkatilah kepada kami apa yang telah Engkau rezekikan kepada kami. Maka ampunilah kami dan rahmatilah kami sekeluarga

23 ulasan:

manzlie berkata...

salam ayah zain..

hmmm sedap tuh lomak cili udang tuh..eden nih kalau bab lomak sure sensetif dah..

waslam

Ayah Zain berkata...

Salam Manzlie,

Bertuahnya ayahzain, Lie datang umah. Baru lepas berbuka, habis, licin x dapat nak bagi CL, jap lagi nak ke surau.

hehehhe, sensitif tak apa jangan geli.

Hanis berkata...

salam ayahanda,,,,,hanis nak nagis dah nie...lebih 3 kali dah dok wat komen tak leh masuk...tenet nie masalah tul....

nie mesti sbb lomak tempoyak nie...huhuhu...sodap mak ehhhh....lamo dah den tak makan tu....

CL...ikkkkeeee abg hanis nie sensetif bab lomak??hahahah...lomak daging salai? lomak tolo itik??? ngeh ngeh ngeh

Noor berkata...

Salam AZ..

2 hari tak mai lawat AZ.. tu dia, rumah cat kaler lain plak.. tahniah.. rumah AZ semakin glamour..

berbuka lauk kampung nie sedap AZ.. cheq dulu kecik2 selalu kutip pucuk ubi.. buat pucuk ubi rebus cicah sambal belacan @ cicah ngan sardin goreng cili.. buat masak lemak.. tapi kami dulu tak berada.. tak mampu letak udang.. paling koman letak ikan bilis je.. he he

Ayah Zain berkata...

Salam Hanis,
yer ker, ingat dah tak mahu datang.

Hari tu ayah zain pun sama, masa kat kl tak leh komen kat u,mah hanis n imran. Apa hal, tak tau ler.

Akhirnya dapat masuk juga kan. Kata nak balik seghemban, ado lae ni.

Ayah Zain berkata...

Salam Noor,

tu ler, ingat noor p mana, tak berserilah noor tak ada.

INi ada lebih sikit duit, kalau idak letak ikan bilis jer. (AZ tak tau bila mrs z beli udang, beli potai, pucuk ubi ngan daun kunyit memang ado kat luar rumah)ngeh ngeh ngeh

(sodap pulak gelak CP ni), mano pulak budak botuah tu poe, tak nampak batang hidung langsung hari ni

rezeki berkata...

Salam AZ,
alhamdulillah, rumah dh cat baru, cuma nak touch up sikit2 je lagi.
Sungguh menyelerakan , saya hantu tempoyak juga serta dorian. tapi sekrg musim dah habis.

Ayah Zain berkata...

Salam CR,

Orang dah nak tidpr baru kau sampai yer. AZ baru g umah datin nija, kat situ all berkumpul yer.

apa pun terima kasih.

p/s selagi belum sampai hajat di hati, rumah ni sentiasa bertukar rupa.

rezeki berkata...

Salam AZ,
tadi baru balik dr JB, lps magrib kat masjid kat kota raya, then spi umah KT terus solat isyak dan terawih sekali , tu yg lambat sampai umah AZ.

Ayah Zain berkata...

Salam CR,

yer ker. tak apa, datang lambat x apa sebab tuan rumah belum tido,at lagi nak masuk beradu.

Besok apa program? AZ nak ke jb la, notebook ada problem. Kalau u ada kat JB besok ok juga . heheh

rezeki berkata...

Salam AZ,
Esok kat umah KT, apasal dgn nb tu?

cikgu mas berkata...

Salam...AZ

CM ni terharu tengok mrs Zain awal-awal lagi dia dah ready nk wat gulai untuk family,baru balik sekolah agaknya...dah pun bersemangat nk memasak..CM nk geng dgn mrs Zain lah..

Asnija berkata...

Salam Ayah Zain,
Malam ni saya booking tak tidur, 3.30 nanti ada qiamulail kat surau taman, so, saya ni kira jadi jam loceng hubby, esok pagi, saya pulak tido...boleh ngelat basuh baju..hi..hi..(sungguh solehah saya nikan...)

tempoyak memang kesukaan hubby, dia orang perak, saya belajar dari dia la..tapi macam AZ, durian dia tak suka, tapi saya favorite..

Ari tu, emak mentua saya dok rumah jaga anak kejap lepas maid saya balik Indon, waduh...masa tu musim durian...tiap hari dia masak tempoyak...anak lelaki dia gumbira le lepas gian...masuk seminggu..bila saya balik kerja, anak saya bisik-bisik...opah masak tempoyak lagi ari ni...apapun, sedap je kitorang makan....

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

CM p mana semalam tak mai umah ayah zain ni. Datanglah selalu kalu idak umah ni sonyap jo. Nak sangat jumpa CM ni, macam mana orangnya, perinag, ceria mestu anak2 murid suka ni. Budak2 tu kalau suka cikgu mesti rizult mereka cemerlang.

Mrs z ni bz tengah tanda kertas trial budak2 dia. Jadi dia sambil2 tu dia masaklah ala kadar jer. Tapi semalam, mak datok sedapnya. Pertama kali buka puasa habis licin AZ kerjakan, lepas tu ambil gambar. Mrs Z sound, oi, tak kan nak masuk dalam blog juga, buek malu jor.

ngeh ngeh ngeh. AZ diam jer. tapi tak boleh tahan la CM, kat2 pukul berapa ntah, ayah zain masuk kan juga. lepas ni nak delete la gambar last tu.

Ayah Zain berkata...

Salam Datin,

Ma kasih datang umah ayahzain. tapi masa tu ayah zain tidor dah. Pagi ni nasib baik tersedar kul 5.18 pagi. bekotupeh bangun sahur. Kalau idak, x dapatlah sunah sahur. Rugi kan?

ooo hubby datin x suka juga durian yer. Ayah Zain memnag dari kecil x suka durian, tapi kalau dah ubah suai boleh makan pulak macam tempoyak, lempok, wajik durian dan apa-apalah daripada durian. heheh

Hubby orang perak yer. masa ngaji dapat kawan orang perak, dia masak lomak cili padi ikan bilis campur tempoyak, habih sepinggan hontak ayahzain pulon. La ni tak tahu dia kat mana. dia orang felda lasah.

Betul kata anak datin tu, masak tempoyak memang sodap.

Satu lagu tempoyak makan mentah, letak cili padi. orang panggil sambal gesek, itu pun sodap. Paling rengkas tak payah masak tempoyak, 'boleh dimakan begitu saja' (baca macam iklan gardenia)

Hanis berkata...

salam ayah zain,

hanis balik somban sat lg...dlm kol 8 lebih karang...
tuu lahh ...hanis pon pelik...kat sini...broadband ni teruk sgt...kalau bawa balik seremban ok lak...entah laaa...slalunya sempat baca aje...komen...enter sikit...terputus2 line...
tp umah ayah zain mmg laju sungguh n3 nya...kadang2 tak terkejar ngan broadband yg hancus nie....huhuhu

wahhh...sekarang nie semua org dah dok gelak cam pijal...tinggal CL & CR rasanye belum....ngah ngah ngah....

Ayah Zain berkata...

Salam Hanis,

yer ker. selamat berangkat balik. ko bawak keto tu hati-hati ingat 'anda mampu mengubahnya'

yor la, kalu gitu, ni pun kadang2 sangkut juga. apo nak buke kan, dah bekoje ngan letronik ni, bukan boleh harap, kadanh2 menyusahkan aje, tapi banyak yang menyenangkan dengan benda ni. nak buat komen ni pun ayah zain dah try 3 kali ni. tak tau lopeh ke idak ni.

Atikah berkata...

Salam AZ,

Masak lemak tempoyak... bestnya... kesukaan cheq nie, bukan hanya durian, tapi tempoyak jugak... he.. he... sorry AZ, lama tak jengok umah Az, keadaan tak mengizinkan....

Ayah Zain berkata...

Salam Atikah,

tak apa. asalkan dapat jengok hari ini pun ayah zain berbesar hati sangat. Gulai tempoyak ni memang ayah zain pantang............ pantang jumpa tapi setakat ni yang paling teruja ialah yang di masak oleh mrs zain dan mak ayahzain. yang2 lain2 tak boleh kawan heheh sebab? kenapa: depa buat pedas sangat. podeh melahar. boleh kuar api

Che' Pit berkata...

salam ayah zain,

waa rumah dah cat baru, dah ready nak sambut raya ker? hmm sodap tu lauk buka.. sy ni dah bosan dgn lauk2 kat bazar.. kdg2 punya lah lama kat bazar tu duk pusing2 nak beli apa..

Ayah Zain berkata...

salam CP,
tu la cepat ler berdua, tak payah nak pusing2 bazar lagi. Boleh pusing2 yang lain

Che' Pit berkata...

salam AZ..

adus.. pelepap kena sebijik kat dahi, huhu..
cheq bukan per, tak nak langgar bendul acik lie cheq tu..

Ayah Zain berkata...

Salam CP,

alasan sahaja tu CP ni. Sekarang mana ada bendul lagi, berandah ada le, ngek ngek ngek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...