Ahad, 18 Oktober 2009

Barangan lupus

181009 :  Pernahkan anda melupuskan barangan lama? Selepas ini anda perlu memikirkannya sama ada mahu melupuskannya atau pun tidak. Di KLCC ada sebuah kedai yang menjual barangan lama (kira antik lah) dengan harga yang mencecah  melebihi  ribuan ringgit. Kalau tidak mahu jual, boleh dijadikan bahan hiasan dalam rumah.




Sebelum window shopping, kita minum dulu. Kesihannya, hanya roti ( butter sahaja) bakar dan segelas air suam sebagai menu makan malam.





Kayu ini (gambar atas)  bersepah kat belukar belakang rumah, kenapa tak terpikir nak buat sangkut baju. Replika kaki tu  pulak dah agak reput tapi sudah dipulihara -  dipamekan juga. Tahu harganya berapa?

Kerusi dan meja lama, harganya lebih RM3K



Semuanya mahal-mahal. kalau duit dah lebih apa salahnya membeli.



Inilah tempatnya di mana barangan lama itu dipamerkan untuk jualan.
 Ada Berani? Beli le

15 ulasan:

ummi humaira berkata...

salam AZ
berapa lak harga nya makanan yg gambar atas sekali tu ..

memang betul , semakin lama ,semakin antik ,semakin berharga .....
nanti balik kampung kena g cari ranting kayu buat penyangkut baju .. idea menarik tu , jgn buang2 duit bg katogeri kita ni.

Ayah Zain berkata...

Salam UH,

Itulah diet diabetis. sampai tak reti nak makan apa hari tuh, minta roti bakar jer. harganya rm4.60 di KLCC.

cikgu mas berkata...

Salam AZ

CM rasa benda2 terbuang tu jadi mahal sebab dijual diKLCC,kalau dijual di kelai Apok kat pekan Umbai tu,tak de maknernya dia!!!hehehe

Atikah berkata...

Salam AZ...

Ok ler tu AZ... roti bakar tu... best tau... :)

Saya suka barang2 lama nie... antik... kat rumah ada ler jugak... duit emas zaman dulu2 ada juga... arwah moyang bagi pada mak... mak bagi pada kakak... n mak pesan jangan bagi org nampak... coz dulu mezium pernah nak beli... mak tak bagi... akhirnya dijadikan loket... saya hanya mewarisi duit kertas dari Ayah... duit kertas gambar kijang... ada ler dalam 4 keping... Agak2 jual, laku dak? He.. he.. he..

Rumah nenek saya pun banyak... pihak mezium pernah datang nak beli barang2 tu... tp nenek tak bagi... kami anak2 cucu dok cop barang2 tu... yang paling saya minat bekas beras berusia 100 tahun... memang antik... dah cop dah dengan dia... nenek gelak jer...

Mintak ngan dia sekarang memang dia tak bagi... dia sanggup sorok barang2 antik tu... tak nak bagi org nampak.... hanya cucu2 yang rapat ngan dia jer tahu... Nak ambik gambar pun tak kasi... nanti ada org tahu... cuma tempayan jer dia bagi pada anak2 n cucunya...

Ayah Zain berkata...

Salam CM

Teramalah setujunya AZ ni CM. Kat Umbai tu apo yang ado hehehehe

Ayah Zain berkata...

Salam Atikah.

Ye ke Atikah. Kok gitu nanti kita kumpulkan peminat PKDM g umah Atikah. Nanti boleh Atikah show kat kami kan? Mesti gempak tuh.

afeezz berkata...

ler... ombak jual barang2 terpakai ker? bukan ke ombak tu eric leong beli barang utk casa impian dulu (entah ler.. rasa macam ye jer)..

Atikah berkata...

Salam AZ,

He.. he.. he.. nak p rumah mana? Rumah kg ganu tu InsyaAllah boleh... Tak denya gempak AZ, bukannya terlampau banyak... tak boleh n ak buat mezium pun... he.. he.. tersilap ayat tu... patutnya rumah nenek ada ler sikit lagi...

Nanti, balik kg cuba pujuk nenek, mintak ambik gambar2 koleksi barang2 antik dia... nanti saya leh publish kat blog... :) Gambar duit tu, nanti2 saya publishkan...

Tapi kalau nak p trg, pergi ler musih durian, baru best... kalau musim2 cam nie tak dak apa2 yang menarik... kalau p musim buah, boleh ajak p makan buah kat dusun...

Atikah berkata...

ops.. silap taip ler AZ, musim buah sebenarnya nak bagitahu bkn musim durian....

Ayah Zain berkata...

Salam Afeez,

dah ada price tag kat item tu, dia nak jual atau nak pamerkan aje. AZ lupa pulak nak tanya owner dia sama ada jual atau pameran hehehhe.

Ayah Zain berkata...

Salam Atikah,

Ha itu idea yang bagus. Bila Atikah balik umah nenek amik gambar n publish kat n3 Tikah tu.

Musim buah? hhuhu, AZ ni dizabetis x berapa beghahi ngan buah2an tempatan. (eksyen! tahap gaban)

Ayah Zain berkata...

Salam Afeez ensem,

az dah tiponowner ombak tu,dia kata barang2 tu nak di jual. So ada berani?

afeezz berkata...

AZ.... sy ni barang2 antik tak maen ler... kite ni modern contemporary, zen concept, minimalist dan yg seangkatan dengannya. antik2 ni ngan kak mas bole ler...

Ayah Zain berkata...

Salam Afeez,

Ye ler tuh. orang bujang yang dah lebih 30an n masih tak kawin kira antik la tuh. ngeh ngen ngeh

afeezz berkata...

wah3.. ayah zain... antik tu lebih berharga tau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...